in

F1 Legends – Mario Andretti

F1 Legends is een Brits tv-programma van Sky Sports. Steve Rider presenteert een serie interviews met Formule 1 Legends uit het verleden en het heden. Vandaag zien we het verhaal van Mario Andretti, een Italiaanse naam maar een Amerikaanse legende, de laatste Amerikaan die een Formule 1 wereldtitel op zijn naam schreef.

Mario Andretti aanbad Alberto Ascari, hij zag de Italiaanse wereldkampioen racen op Monza in zijn jonge jaren, voordat zijn familie emigreerde naar de Verenigde Staten in 1955. In Amerika was Formule 1 niet populair, IndyCar en NASCAR, dat waren de kampioenschappen waar je in moest racen als Amerikaan. Logischerwijs volgde Andretti die route en in 1965 won Andretti zijn eerste van drie IndyCar titels, in 1967 won hij NASCAR’s Daytona 500 en in 1969 won hij de Indy 500.

Ondanks al die titels en overwinning was Mario Andretti nog niet tevreden, zijn hart lag nog steeds bij Formule 1. In die tijd was het heel normaal dat ’s werelds beste coureurs elkaar ook in vele andere categorieën bestreden dan de Formule 1. Zodoende kwam Mario in contact met Colin Chapman tijdens de Indy 500 van 1965, het Lotus team reed met Jim Clark de Indy 500 en Colin zag gelijk potentie in de Italiaanse Amerikaan. Het duurde echter nog drie jaar voordat Andretti zijn debuut zou maken in de Formule 1 voor Lotus, in 1968 zette Andretti bij zijn debuut de Lotus op pole position voor de Grand Prix op Watkins Glen.

Zeven jaar lang zou Mario Andretti op en neer vliegen voor races in IndyCar, NASCAR en Formule 1. Pas in 1975 reed Mario zijn eerste volledige Formule 1 seizoen om uiteindelijk in 1978 het wereldkampioenschap Formule 1 te winnen. Mario Andretti reed in totaal 128 Formule 1 races, greep 18 poles, 19 podiums en 12 zeges.
Luister hieronder naar het bijzondere verhaal van deze F1 Legend, overwinningen en titels maar ook schrikbarende ongelukken en het verlies van vele vrienden, Mario Andretti heeft het allemaal meegemaakt.

Video: F1 Legends – Mario Andretti

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter

Reageer op deze video

BMW M135i vs Subaru WRX STi

BMW M135i vs Subaru WRX STi

Aston Martin One-77 Review

Aston Martin One-77 Review