in

Ferrari test nieuwe FIA spatschermen

Ferrari heeft twee opvallende nieuwe versies van de experimentele spatschermen van de FIA getest met een Formule 1-auto uit 2022 op het Fiorano-testcircuit. Arthur Leclerc, de jongere broer van Charles en lid van de Ferrari Driver Academy, nam plaats achter het stuur om de spatschermen te testen.

Wat officieel het ‘Wet Weather Package’ wordt genoemd – kortweg WWP – is opgevat als een kit die op de  F1-auto’s kan worden vastgeschroefd om te rijden in natte omstandigheden waar anders het zicht niet goed genoeg zou zijn. Dit om een herhaling van de 2021 Belgian Grand Prix te voorkomen. Dit is niet de definitieve versie van het WWP, maar een nieuwe stap in het verzamelen van gegevens en het correleren van het off-track simulatiewerk.

FIA technisch directeur Nikolas Tombazis meldt: “de geteste geometrieën nog geen definitieve oplossingen zijn, maar deze test zal helpen beoordelen of de simulaties de ingewikkelde fysica van een F1-auto onder natte omstandigheden accuraat weergeven”.

Deze tweede versie omsluit de wielen en zal een sleutelrol spelen bij het bepalen van de richting voor de voortdurende poging van de FIA om een effectief WWP te ontwikkelen. De belangrijkste vraag die de FIA moet beantwoorden voordat het WWP-pakket kan worden afgerond en in de reglementen kan worden opgenomen, is of het bedekken van de wielen het opspattende water voldoende kan verminderen. Het doel is om de spray ongeveer te halveren, maar een aanzienlijke hoeveelheid spray komt onder de auto vandaan en wordt door de diffuser omhoog geworpen.

Als de tests succesvol worden afgerond staat een introductie van een officiële Wet Weather Package gepland voor 2025. Mocht dit niet lukken, dan schuift het waarschijnlijk een jaar op naar 2026. Dan moet er echter een volledig nieuwe variant ontwikkeld worden voor de volgende generatie auto’s, welke in 2026 geïntroduceerd worden.

Video: Ferrari test nieuwe FIA spatschermen

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Mercedes-Benz CLS gepakt met 200 km:h op A2 bij Amsterdam

Mercedes-Benz CLS gepakt met 200 km/h op A2 bij Amsterdam

Nieuwe Aston Martin Vantage Review

Nieuwe Aston Martin Vantage heeft 656 pk