in

FIA GT Series 2013 – Season Review

Het 2013 FIA GT was het eerste seizoen na het overlijden van het FIA GT1 World Championship, wat vorig jaar georganiseerd werd door de SRO Group. In feite betekende dit dat de GT1-auto’s definitief vervangen werden door GT3-auto’s, dat was overigens geen probleem want vorig jaar reden er ook al geen GT1-auto’s meer in het FIA GT1 World Championship.

De FIA GT Series was dus eigenlijk niets meer dan een naamswijziging en wordt er voortaan gebruik gemaakt van sub-klassen voor Pro, Pro-Am en Gentleman driver line-ups. Doordat er in Europa vele GT3-kampioenschappen zijn is het voor teams gemakkelijk om auto’s in meerdere kampioenschappen in te zetten. Hierdoor kende de FIA GT Series een mooie line-up bestaande uit de Audi R8 LMS, BMW Z4 GT3, Ferrari 458 GT3, Mercedes SLS AMG GT3, McLaren MP4 GT3, Nissan GT-R GT3, Ford GT3 en de Gallardo GT3.

De kalender bestond uit zes raceweekenden met 2 sprintraces van één uur per weekend. All-Inkl.com Münnich Motorsport keerde in 2013 niet terug om hun controversiële titel van 2012 te verdedigen, maar er kwam een mooie nieuwkomer bij. Sebastien Loeb Racing debuteerde in de FIA GT Series met twee McLaren’s en greep zowaar de overwinning in de allereerste race.

Qua Nederlanders was het veld dun bezet, vorig jaar stonden er nog 4 Nederlandse coureurs op de startgrid maar in 2013 moesten we het doen met een sporadische deelname van Peter Kox. De Lamborghini-coureur reed in het Belgische Zolder wel twee ijzersterke races, werd tweede in race 1 en pakte de overwinning in een zeer spannende tweede race.

Aan het einde van het seizoen ging de strijd om de titel tussen de twee equipes van Belgian Audi Club Team WRT. Een uitgebreide terugblik op de FIA GT Series 2013 en de ontknoping van het kampioenschap zie je hieronder.

Video: FIA GT Series 2013 Season Review

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Gallardo vs GT-R, NSX-R, 911 Turbo en 911 GT3

Gallardo vs GT-R, NSX-R, 911 Turbo en 911 GT3

The McLaren Cars - MP4/4

The McLaren Cars – MP4/4