in

Formule 1 op Zandvoort – 1955

Circuit Park Zandvoort heeft een prachtige historie wat betreft Formule 1 races, vanaf 1952 tot 1985 werden er Grand Prix verreden op het snelle circuit in de Duinen. Hoewel het nu misschien moeilijk is voor te stellen had Zandvoort vroeger de allure van Grand Prix als Monaco en Monza, het was een klassieker op de kalender.

Vorig jaar werd er door Mark Koense, schrijver en redacteur van RTLGP Magazine, een schitterend boek en DVD uitgebracht over de Grand Prix van Zandvoort. Om die lijn voort te trekken gaan wij een serie video’s plaatsen over de Formule 1 races in Nederland, we beginnen met het jaar 1955.

Het Formule 1 seizoen 1955 was het 6e jaar van het FIA Formula One World Championship. De Grand Prix van Zandvoort was de 5e race op de kalender en tevens de eerste race na de rampzalige 24 uur van Le Mans, waarbij 80 mensen om het leven kwamen. Regerend wereldkampioen Juan Manuel Fangio reed in de Mercedes-Benz W196 met onder andere Stirling Moss als teamgenoot. De beide Mercedes coureurs waren de voornaamste uitdagers voor de titel, helemaal na de dood van Alberto Ascari.

In 1955 moesten de coureurs maar liefst 100 keer het circuit rond gaan voor een totaal van 420 kilometer. Een loodzware en levensgevaarlijk opgave bij een gemiddelde van 150 kilometer per uur. Een korte samenvatting, in kleur, zie je hieronder.

Video: Formule 1 op Zandvoort – 1955

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Petrolicious - 1967 Plymouth Barracuda Formule S

Petrolicious – 1967 Plymouth Barracuda Formule S

Mazzanti Evantra Promovideo

Mazzanti Evantra Promovideo