in

Gilles – For the Love of Speed

Het is vandaag alweer 38 jaar geleden dat Gilles Villeneuve dodelijk verongelukte op het circuit van Zolder tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs van België. Om de Canadese coureur te eren heeft videomaker Antti Kalhola onderstaande tribute gemaakt. We deelden deze video al eerder met jullie en brengen hem nu opnieuw onder de aandacht.

Ondanks dat Gilles Villeneuve nooit wereldkampioen werd en maar 6 races won, is hij een van de meest geliefde Ferrari-coureurs aller tijden. Dat heeft vooral te maken met zijn rijstijl, Gilles ging altijd tot het uiterste in zijn raceauto en vaak eroverheen. De Canadees stond 67 keer aan de start van een Grand Prix, maar haalde 26 keer de finish niet. Soms omdat zijn auto de geest gaf, maar ook vaak omdat hij te wild was en de auto afschreef. Gilles zou het huidige Formule 1-tijdperk maar niets vinden, banden en benzine sparen, dat kwam niet voor in zijn woordenboek….

In 1982, het jaar dat hij overleed, leek de Ferrari 126C2 goed genoeg voor de wereldtitel. De eerste twee races valt Gilles uit en er volgt een diskwalificatie in Amerika vanwege een illegale achtervleugel. Echter, terug in Europa komen de Ferrari’s sterk voor de dag. In San Marino finishen Pironi en Villeneuve als eerste en tweede, maar de Canadees is na afloop woest. Pironi heeft zich  niet aan de teamorders gehouden en de overwinning ‘gestolen’. Gilles praat niet meer met zijn teamgenoot en goede vriend, hij zweert wraak in België.

Twee weken later zet Didier Pironi de snelste tijd neer in de kwalificatie op het circuit van Zolder. Villeneuve heeft nog één run over en de Canadees gaat er vol voor, alles om zijn teamgenoot te verslaan. Er volgt echter een noodlottig ongeval, Jochen Mass die op weg terug is naar de pits wil aan de kant gaan voor Gilles, maar Villeneuve klapt vol achterop de March.

Het ongeluk staat op het netvlies gebrand van Formule 1-liefhebbers. De Ferrari die over de kop gaat en door de lucht tolt, Gilles die uit auto geslingerd wordt en 50 meter verderop met een smak op de grond valt. Dat is het tragische einde van de 32-jarige Canadees, maar niet hoe we hem willen herinneren. Nee, ‘For the Love of Speed’, dat is hoe we hem moeten herinneren.

Video: Gilles – For the Love of Speed

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Jeep Wrangler Crashtest

Nieuwe Jeep Wrangler scoort matig op small overlap crashtest

4-Jarig meisje heeft al 250 rondjes Nordschleife gedaan

Dit 4-Jarig meisje heeft al 250 rondjes Nordschleife gedaan