in

Hoe werkt de koppeling en wanneer is hij aan vervanging toe

Als er nieuwe auto’s gepresenteerd wordt zijn er een aantal dingen waar wij als liefhebber naar kijken. Wat voor motor heeft de auto, gaat het vermogen naar de voor- of achterwielen en heeft hij een handgeschakelde of automatische transmissie. Vooral dat laatste vinden wij belangrijk, wantpersoonlijk vinden wij niets leuker dan zelf schakelen en het koppelingspedaal bedienen.  Ook al is een handbak slijtagegevoeliger en dan met name de koppeling.

Hoe werkt de koppeling?

De koppeling zorgt ervoor dat het vermogen van de motor onderbroken kan worden. Hierdoor kan de auto stilstaan met draaiende motor en kan er gewisseld worden van versnelling. Om duidelijk te maken hoe een koppeling werkt hebben we hieronder een illustratie van de onderdelen.

De koppeling is de verbinding tussen de versnellingsbak (1) en de motor (2). Het belangrijkste onderdeel is de koppelingsplaat (6), die tussen het vliegwiel (7) en de drukgroep (5) zit. De koppelingsplaat is voorzien van een voering die wrijving genereert en tegen het vliegwiel gedrukt wordt door de drukgroep. Hierdoor komt er aandrijving op de wielen, maar als je wil schakelen moet de koppelingsplaat loskomen van het vliegwiel. Dit gebeurt door het koppelingspedaal in te trappen, waardoor het druklager (4) tegen de drukvingers (3) duwt. Hierdoor komt er minder spanning op de drukgroep te staan waardoor de koppelingsplaat loskomt. Eenmaal los wordt de aandrijving onderbroken en kan de bestuurder schakelen.

Het is een vrij simpel maar zeer effectief mechanisme dat miljoenen keren gebruikt wordt in de levensloop van een auto. Geen wonder dus dat een koppeling aan slijtage onderhevig is. Maar hoe vaak en wanneer moet een koppeling vervangen worden?

koppelingsafbeelding genomen van autodoc.be

Hoe merk je dat de koppeling versleten is?

In de praktijk zou een koppeling makkelijk 200.000 kilometer mee moeten gaan. Maar dat is afhankelijk van het rijgedrag, er zijn namelijk een aantal factoren die ervoor zorgen dat een koppeling sneller slijt. Wegrijden in een te hoge versnelling is er één van, maar ook je voet laten rusten op het koppelingspedaal en het niet volledig indrukken van het pedaal dragen bij aan extra slijtage.

Een kapotte koppeling is bijna altijd het gevolg van een versleten koppelingsplaat. De koppeling gaat dan zogezegd ‘slippen’ waardoor de auto nauwelijks versnelt als je het koppelingspedaal laat opkomen. De motor maakt dan veel meer toeren dan gebruikelijk, maar er is geen acceleratie en op snelheid komen is moeilijk. Tevens is een zwaar koppelingspedaal of een moeizaam schakelende versnellingsbak een teken dat de koppeling versleten is.

Kun je een kapotte koppeling zelf repareren?

Simpel antwoord, ja. Als je handig bent en je vindt het leuk om te sleutelen dan kun je een kapotte koppeling zelf repareren. Er staan genoeg video’s op YouTube die je kunnen helpen bij het reparatieproces en online kun je gemakkelijk een koppelingsset voor je auto bestellen. Het is een flinke klus, maar je bespaart er arbeidsloon en BTW mee uit.

Ben je niet zo’n handige Harry, dan is het verstandiger om een onafhankelijke garage of merkdealer te benaderen voor een offerte. Reken op een bedrag van €500 tot €1.000 voor de reparatie van een kapotte koppeling.

Bronnen:

https://www.autodoc.be/info/hoe-een-versleten-koppeling-te-herkennen-symptomen-en-testen

https://www.carblogger.nl/hoe-werkt-koppeling-auto/

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Mercedes heeft erg veel haast op de N322

Mercedes heeft erg veel haast op de N322

Richard Hammond blikt terug op al zijn crashes

Richard Hammond blikt terug op al zijn crashes