in

Jay Leno’s Garage – Autozam AZ-1

De Japanse auto-industrie heeft een aantal fantastische sportauto’s geproduceerd, maar ook deze bijzondere Autozam AZ-1. Slechts 4.300 AZ-1’s zijn er gebouwd en de auto werd nooit buiten Japan verkocht, maar een aantal exemplaren hebben hun weg naar de Verenigde Staten gevonden en één daarvan zien we in Jay Leno’s Garage.

De Autozam AZ-1 is een Kei-auto, dat zijn kleine auto’s die na de Tweede Wereldoorlog in het leven werden geroepen om autorijden betaalbaar te maken. De Japanse wet schrijft bepaalde afmetingen voor een Kei-auto en een motorinhoud van maximaal 660cc. De AZ-1 is vanwege deze regelgeving slechts 3.2 meter lang, 1,4 meter breed, 1,1 meter hoog en weegt slechts 720 kilogram. De 657cc driecilinder turbomotor heeft een redline van 9.000 tpm en is afkomstig van Suzuki, het vermogen komt uit op 64 pk en 85 Nm koppel.

De AZ-1 werd ontworpen en gebouwd door Suzuki maar verkocht onder Mazda’s dochtermerk Autozam. De styling is op zijn minst apart te noemen, hij moest er sportief uitzien met zijn vleugeldeuren en spoiler maar de verhoudingen zijn wat vreemd.

Deze Autozam AZ-1 is van Ashley, een engineer die 6 maanden in Japan woonde voor haar werk en binnen een week deze Kei-auto kocht. Toen ze terugkeerde naar de USA nam ze de AZ-1 mee en in deze video laat ze Jay Leno kennismaken met haar bijzondere auto.

 Video: Review van de bizarre Autozam AZ-1

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Gumball 3000 2018

De dikste auto’s van Gumball 3000 2018

Huracán Performante Spyder Gardameer

Huracán Performante Spyder raast langs het Gardameer