in

Jay Leno’s Garage – Autozam AZ-1

De Japanse auto-industrie heeft een aantal fantastische sportauto’s geproduceerd, maar ook deze bijzondere Autozam AZ-1. Slechts 4.300 AZ-1’s zijn er gebouwd en de auto werd nooit buiten Japan verkocht, maar een aantal exemplaren hebben hun weg naar de Verenigde Staten gevonden en één daarvan zien we in Jay Leno’s Garage.

De Autozam AZ-1 is een Kei-auto, dat zijn kleine auto’s die na de Tweede Wereldoorlog in het leven werden geroepen om autorijden betaalbaar te maken. De Japanse wet schrijft bepaalde afmetingen voor een Kei-auto en een motorinhoud van maximaal 660cc. De AZ-1 is vanwege deze regelgeving slechts 3.2 meter lang, 1,4 meter breed, 1,1 meter hoog en weegt slechts 720 kilogram. De 657cc driecilinder turbomotor heeft een redline van 9.000 tpm en is afkomstig van Suzuki, het vermogen komt uit op 64 pk en 85 Nm koppel.

De AZ-1 werd ontworpen en gebouwd door Suzuki maar verkocht onder Mazda’s dochtermerk Autozam. De styling is op zijn minst apart te noemen, hij moest er sportief uitzien met zijn vleugeldeuren en spoiler maar de verhoudingen zijn wat vreemd.

Deze Autozam AZ-1 is van Ashley, een engineer die 6 maanden in Japan woonde voor haar werk en binnen een week deze Kei-auto kocht. Toen ze terugkeerde naar de USA nam ze de AZ-1 mee en in deze video laat ze Jay Leno kennismaken met haar bijzondere auto.

 Video: Review van de bizarre Autozam AZ-1

Jay Leno’s Garage – Autozam AZ-1

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *