in

Jay Leno’s Garage – Plymouth Superbird

De moeder van alle auto’s met een achtervleugel is op bezoek bij Jay Leno’s Garage, we hebben het over een 1970 Plymouth Superbird.

De Superbird heeft de afmetingen van een kleine boot, maar voor zijn tijd was deze auto ‘state of the art’. Dat moest ook wel want de Plymouth Superbird werd speciaal gebouwd voor NASCAR en ontworpen in de windtunnel, wat een een zeldzaamheid was in die tijd. Er werden 1,920 homologatiemodellen gebouwd waardoor de auto in 1970 deel kon nemen aan NASCAR Cup Series.

De NASCAR-carrière van de Superbird duurde echter maar één seizoen. Waarom? De raceauto was gewoon te snel voor zijn tijd. Voor 1971 werden de reglementen aangepast waardoor de inhoud van de V8-motoren van ‘aero-cars’  beperkt werd tot 5.0-liter, terwijl de Plymouth gebruik maakte van een 7.0-liter Hemi. Hierdoor daalde de pk-gewichtsverhouding dusdanig dat de Superbird direct niet meer competitief was.

Dit exemplaar is van komiek en buikspreker Jeff Dunham en samen met Jay Leno bespreekt hij zijn Plymouth Superbird.

Video: Jay Leno’s Garage – Plymouth Superbird

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ekanoo Racing's 997 GT2 verbreekt record

Ekanoo Racing’s 997 GT2 verbreekt eigen kwart mijl record

carfection-alpine-a110

Nieuwe Alpine A110 getest in Monte-Carlo