in

Jay Leno’s Garage – Rolls-Royce Merlin met 27-Liter V12

Rolls-Royce heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna 150.000 Merlin-motoren gebouwd voor in vliegtuigen. Geen daarvan was bedoeld voor in een auto, maar toen kwam Jay Leno met het idee om een Rolls-Royce uit 1934 te voorzien van een supercharged 27-liter V12 Merlin-motor. Brilliant toch!

Leno kocht de Rolls-Royce bijna dertig jaar geleden van een Britse eigenaar. De Rolls was al voorzien van de Merlin-motor, maar had een houten carrosserie en een versnellingsbak van een Jaguar XK120 die het enorme koppel van de V12 niet aan kon. Leno gaf zijn hoofdmonteur, Jim Hall, de opdracht een periodiek correctie carrosserie te laten maken, een geschikte versnellingsbak te zoeken en zes Twin-Weber carburateurs op de Merlin-motor te plaatsen.

Naast de nieuwe aluminium body werd er een New Venture Gear 5600 transmissie geïnstalleerd met zes versnellingen, elektrische koelpompen, sterkere spaakwielen, een verstevigde achteras, een 24-volt elektrisch systeem en twee brandstoftanks van 136 liter. In totaal weegt deze Rolls-Royce Merlin 2177 kg en heeft hij een vermogen van 1000 pk en 2.370 Nm aan koppel!

Video: Rolls-Royce Merlin met 27-Liter V12

Jay Leno’s Garage – Rolls-Royce Merlin met 27-Liter V12

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *