in

Koenigsegg Jesko verbreekt ronderecord Gotland Ring

Denk je aan Koenigsegg dan denk je aan waanzinnige prestaties, zoals het 0-400-0 record om maar iets te noemen. De Zweedse hypercars zijn beestachtig snel in een rechte lijn, maar rondetijden op het circuit, daar horen we zelden iets over.

Recentelijk was de Zweedse fabrikant op de Gotland Ring om wat promovideo’s op te nemen. Aangezien ze het 7,4 kilometer lange circuit voor zichzelf hadden, besloot testrijder Niklas Lilja een gooi te doen naar het ronderecord. Dat was in handen van een Porsche 911 GT3 RS Manthey-Racing edition met een tijd van 3.03 minuten.

Het mag geen verrassing zijn dat de Jesko sneller was dan de 911 GT3 RS. De 5,1-liter V8-motor met dubbele turbocompressor beschikt over ruim drie keer zoveel vermogen als hij op E85 draait. Voor deze run gebruikte Koenigsegg echter brandstof met een octaangehalte van 98, wat betekent dat de achtcilinder ‘maar’ 1.280 pk leverde. Nog altijd ruim dubbel zoveel als de Porsche.

Lilja zegt dat hij met de Jesko op ongeveer 90 procent van zijn kunnen reed om het record te verbeteren naar 2:56.97 minuten. Hieronder kun je zien hoe dat er vanuit de cockpit van de Jesko uitzag.

Video: Koenigsegg Jesko verbreekt ronderecord Gotland Ring

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Max Verstappen Interview Abu Dhabi Grand Prix 2023

Max Verstappen Interview Abu Dhabi Grand Prix 2023

Deze Subaru WRX STi is Carbon Fiber Galore

Deze Subaru WRX STi is Carbon Fiber Galore