in

Lewis en Valtteri blikken terug op 10 jaar Mercedes-AMG F1

Mercedes viert dit weekend niet alleen haar 200e Grand Prix en 125 jaar in Motorsport, dit is tevens het 10e jaar dat de fabrikant op het hoogste niveau actief is sinds de terugkeer in 2010.

De eerste drie jaar reden Nico Rosberg en Michael Schumacher voor Mercedes-AMG F1. De Duitse fabrikant was toen nog lang niet zo dominant als nu en in drie jaar tijd stonden Rosberg en Schumacher in totaal slechts vijf keer op het podium.

In 2013 verving Lewis Hamilton de met pensioen gegane Michael Schumacher en kwam Toto Wolff aan boord van het team ter faveure van Norbert Haug. Met de W04 maakte Mercedes-AMG F1 een grote stap voorwaarts; 9 podiums, 8 pole positions en 3 overwinningen werden er behaald in 2013. Het team eindigde als tweede in het constructeurskampioenschap, achter Red Bull Racing.

Met de introductie van de 1.6-liter V6 Turbo hybridemotor greep Mercedes echt de macht in de Formule 1. De Mercedes-krachtbron was in de eerste jaren veel sterker dan de motoren van de concurrentie en gepaard met een zeer goed chassis waren de ‘zilveren pijlen’ onverslaanbaar. Vanaf 2014 tot 2016 hadden Hamilton en Rosberg van geen enkel team iets te duchten, ze waren elkaars grote concurrenten.

Pas in 2017, met de introductie van nieuwe reglementen op het gebied aerodynamica en chassis, kwamen Ferrari en Red Bull in de buurt. Echter, niemand heeft de formatie uit Stuttgart weten te verslaan over de lengte van een heel seizoen. Er lagen de afgelopen twee seizoenen zeker kansen voor Ferrari en Vettel, maar er werden kostbare fouten gemaakt waar Mercedes en Hamilton dankbaar van profiteerde.

In onderstaande video blikken Lewis en Valtteri blikken terug op 10 jaar Mercedes-AMG F1, en de auto’s waarmee en waartegen zij hebben gereden.

Video: Lewis en Valtteri blikken terug op 10 jaar Mercedes-AMG F1

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Zie hoe een 2004 McLaren MP4-19B gepoetst wordt

Zie hoe een 2004 McLaren MP4-19B gepoetst wordt

Mick Schumacher in de Ferrari F2004 van zijn pa

Mick Schumacher in de Ferrari F2004 van zijn pa