in

Lewis Hamilton en James Allison over DAS + graphics

Naast de radicale achterwielophanging op de Mercedes W11 die de bolide een aanzienlijke hoeveelheid meer downforce moet geven, is er nog een opzienbarend stukje techniek aan boord van de W11. De DAS, oftewel ‘Dual Axis Steering’.

Donderdagochtend werd het systeem opgemerkt door de camera’s van F1 TV op de W11, toen Lewis Hamilton het systeem uitprobeerde. Vroeger zouden dit soort trucjes pas in Melbourne aan het licht komen, maar doordat de wintertests nu live te volgen zijn en de onboard camera’s alles vastleggen viel het direct op.

Het toespoor van de Mercedes W11 wordt door het systeem aangepast zodra de coureur het stuur iets naar zich toe trekt of van zich af duwt. Hierdoor komen de wielen meer naar binnen, of juist meer naar buiten te staan. Dit heeft effect op de slijtage van de banden maar ook op de wegligging van de auto.

Lewis Hamilton en James Allison gaven tijdens een interview aan zich geen zorgen te maken over legaliteit van het DAS-systeem. Volgens Mercedes was de FIA op de hoogte van de ontwikkeling en is het niet illegaal. Veel meer wilde het duo er niet over zeggen.

Video: Lewis Hamilton en James Allison over DAS + graphics

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

De radicale achterwielophanging van Mercedes

Mercedes W11 heeft een radicale achterwielophanging die mega downforce kan opleveren

BMW E36 STW Hillclimb

BMW E36 320i STW produceert een heerlijk geluid