in

MG Metro 6R4 is een 410 pk bommetje uit het Group B-tijdperk

We kennen allemaal de Audi Quattro S1 en de Lancia Delta S4, legendarische machines uit het Group B-tijdperk. Maar er zijn genoeg andere rallyauto’s uit dat tijdperk die een stuk minder bekend zijn, waaronder deze MG Metro 6R4.

In de seizoenen 1985 en 1986 nam deze MG acht keer deel aan het Wereldkampioenschap Rally, een doorslaand succes was het niet. De Metro 6R4 eindige slechts één keer in de top 3, tijdens zijn debuut nota bene in de Rally van Wales/GB.

De Metro 6R4 had net als vele late Group B-auto’s een centraal geplaatste motor en vierwielaandrijving. Een groot verschil met de concurrentie was echter dat de MG Metro 6R4 niet beschikte over een turbo of compressor, maar gebruik maakte van een atmosferische 3.0-liter V6-motor met ongeveer 410 pk. Die aandrijflijn ging nogal eens kapot en als alles heel bleef dan was de auto simpel gewoon te langzaam.

Toen de FIA halverwege het seizoen van 1986 bekend maakte dat Group B vanaf 1987 verboden werd, besloot de Austin Rover Group de ontwikkeling en productie te stoppen. Net als andere rallyauto’s uit het Group B-tijdperk komt de MG Metro 6R4 nog af en toe in actie tijdens klassieker rally’s, zoals Rally Legend San Marino waar dit exemplaar gefilmd werd.

Video: MG Metro 6R4

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Audi RS3 Rollenbank

Op de rollenbank – Audi RS3

13 sleepers

13 Sleepers die je niet wilt pesten