in

Nieuwe Pagani Huayra R gespot op Monza

De modellen van Pagani hebben een zeer lange levensloop met zeer veel verschillende uitvoeringen. Het basismodel werd in 2012 geïntroduceerd en daarna volgden er minstens zes varianten. Allen met een twin turbo 6.0-liter V12-motor, maar voor de nieuwe Huayra R maakt de Italiaanse fabrikant gebruik van een atmosferische V12!

Dit is een 6.0-liter V12-racemotor, speciaal ontworpen in samenwerking met HWA AG om uiteindelijk de krachtigste motor ooit te worden in een Pagani. Hij is in staat om 850 pk te produceren bij 8250 tpm en een maximumkoppel van 750 Nm van 5500 tot 8300 tpm. De toerenbegrenzer is ingesteld op 9.000 tpm en de twaalfcilinder weegt slechts 198 kg.

De krachtbron is bevestigd aan de centrale monocoque waarmee hij een structureel element. Volgens Pagani is de V12 uitzonderlijk efficiënt en onderhoudsvriendelijk, met een onderhoudscycli elke 10.000 km. Het uitlaatsysteem is gemaakt van een Inconel-legering, gecoat met keramiek om de motorruimte te beschermen en te zorgen voor een betere warmteafvoer direct naar buiten.

Zoals je in deze video kunt horen kan de Huayra R ook worden uitgerust met geluiddempers, zodat hij kan voldoen aan de FIA-limiet van 110 decibel voor geluidsarme circuits. Natuurlijk horen we de V12-motor het liefst op volle kracht brullen, het is één van de best klinkende motoren ter wereld, maar geluidsnormen zijn nu eenmaal streng en dus moet je als fabrikant wel geluidsdempers erbij leveren.

Dankzij de specifieke ontwikkeling van de monocoque en het gebruik van structurele principes heeft de Pagani Huayra R een drooggewicht van slechts 1.050 kg. De Huayra R behoud enkele vormen en lijnen van de straatauto, maar de carrosserie is aerodynamisch geoptimaliseerd om zoveel mogelijk downforce te genereren op het circuit.

Hieronder zien we de nieuwe Pagani in actie op het circuit van Monza, bestuurd door Pagani’s testrijder Andrea Palma!

Video: Nieuwe Pagani Huayra R gespot op Monza

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ferrari F40

Ferrari-bestuurder rijdt met zijn F40 zoals het hoort

Maserati MC20 in Londen

Maserati MC20 in Londen