in

Onboard hillclimb met de FIAT X1/9 HayaBusa

De FIAT X1/9 roadster is geen onbekende in het hillclimb circuit. Dit lichtgewicht prototype is gebaseerd op de FIAT X1/9 met middenmotor uit de late jaren ’70. Hij is gebouwd door Polini MotorSport in Italië en heet de Polini 04 Evo. Bestuurd door Christian Rapuzzi op Alpe Del Nevegal, was het één van de snelste gesloten wagens van het evenement. Een ongelukkige crash tijdens de laatste run maakte echter een einde aan het succes.

Deze FIAT X1/9 wordt aangedreven door een 1.4L Suzuki Hayabusa-motor die 233 pk produceert. De carrosserie is volledig opgebouwd uit koolstofvezel en voorzien van een geïntegreerde rolbeugel. De ophanging is gebaseerd op het zogenaamde pushrod-systeem zoals we dat van de Formule 1 kennen. De 8-inch voor- en 11-inch achterwielen zijn voorzien van op maat gemaakte Polini motorsport schokdempers en op motorfietsen gebaseerde Brembo achterremmen. De 6-versnellingsbak is voorzien een Vac Robotic persluchtondersteund schakelsysteem.

Tijdens de onboard beelden is goed te zien dat Christian Rapuzzi zijn voet nauwelijks van het gas haalt tijdens het schakelen. Een machine die we hopen terug te zien nadat hij gerepareerd is om zijn volledige potentiete tonen.

Video: Onboard hillclimb met de FIAT X1/9 HayaBusa

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Twin Turbo Lamborghini Huracan by Hennessey

Twin Turbo Lamborghini Huracan van Hennessey op de rollenbank

Sato wint de 2020 Indy 500

IndyCar 2020 – Takuma Sato wint de Indy 500