in

Petrolicious – Lancia 037

Het is even rustig geweest met supercar video’s van Petrolicious, maar nu zijn ze terug met een zeer bijzondere klassieker: Lancia 037.

Verplaats je heel even in de positie van Lancia in de vroege jaren ’80. De Stratos heeft het World Rally Championship gedomineerd met drie titels (1974-1976), maar de toekomst is “all-wheel-drive.” Hoe kun je voortborduren op het succes uit het verleden maar toch de strijd aangaan met de nieuwe concurrenten? Voor Lancia, was het antwoord de 037, die uiteindelijk in 1983 als laatste achterwielaangedreven auto de WRC Manufacturers ‘Championship wist te winnen voordat AWD concurrenten als de Audi Quattro en de Peugeot 205 T16 de sport voor altijd veranderde.

Om te kunnen concurreren in Group-B rally moest iedere fabrikant aan de homologatieregels voldoen door het produceren van 200 straatversies van de uiteindelijke rallyauto. De Lancia 037 Stradale is een rallyauto in hart en nieren en is dus allesbehalve comfortabel. Dit is echter precies wat eigenaar Philip Toledano aanspreekt.

De Lancia 037 werd ontworpen met een doel, en dat is duidelijk te zien. Het interieur van de 037 Stradale is niet alleen afgestemd op de bestuurder maar ook zeker op de navigator, getuige het dashboard, leeslampje en de temperatuurmeters. De buitenkant van de Lancia 037 werd ontwikkeld door Pininfarina en laat duidelijk zien dat de 037 niet zomaar een auto is. Onderhuids vind je een 2,0-liter supercharged Abarth motor met 205 pk gekoppeld aan een ZF vijfbak. Dankzij het lage gewicht van 1.169 kilogram sprint de auto in zes seconden naar 100 km/h en door naar een top van 225.

Er werden slechts 207 Lancia 037 Stradales gemaakt, veel daarvan werden door Lancia omgebouwd naar competitieauto’s waardoor de overgebleven Stradales nu een vermogen waard zijn.

Video: Petrolicious – Lancia 037

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Rolling Launch Control in een 700 pk GT-R

Rolling Launch Control in een 700 pk GT-R

Ook met een BMW I8 kun je de Hoonigan uithangen

Ook met een BMW I8 kun je de Hoonigan uithangen