in

Peugeot 205 GTi Tolman Edition kost ruim 120.000 euro

De Peugeot 205 is 40 jaar jong in 2023 en in deze video test Harry Catchpole misschien wel de ultieme versie van deze auto. Chris Tolman van Tolman Motorsport restaureerde oorspronkelijk een 205 GTi 1.6 voor zichzelf, maar upgrade hem tijdens het proces lichtjes bij om meer vermogen te produceren dan een 205 GTi 1.9. Deze tweede Tolman Edition gaat echter nog een flinke stap verder.

Dit is een GTi 1.9 met een gepoorte kop en nieuwe nokkenassen. Er is ook een nieuwe uitlaat, een fly-by-wire-gasklep en een op maat geprogrammeerde ECU. Een geoptimialiseerde koppeling en een Quaife ATB-differentieel met beperkte slip helpen de 200 pk en 216 Nm koppel naar de weg te vertalen, terwijl de remmen van AP Racing helpen om alles weer te vertragen. De Bilstein-dempers zijn door Tolman verbeterd voor optimale wegligging van de kleine 205 GTi Tolman Edition.

Ondanks alle mechanische verbeteringen is het uiterlijk zowel van buiten als van binnen standaard gebleven. Zelfs de nieuwe uitlaat heeft dezelfde gedraaide vorm als het origineel. Binnenin heb je nog steeds het krassende plastic en de originele stoelen, wat alcantara op het stuur lijkt de enige verandering. Totdat je het contact aanzet en het digitale dashboard tot leven komt.

Het MoTec-scherm heeft perfecte kopieën van de originele rode en witte wijzerplaten en ze zien er fantastisch uit. Maar het wordt beter, want als je de knop met het Peugeot Sport-logo vijf seconden ingedrukt houdt, veranderen de wijzerplaten in die van een 205 T16 Groep B-rallyauto!

Een Tolman-editie is er vanaf 65.000 euro, plus donorauto, maar dit exemplaar is ruim 120.000 euro! Dat is veel geld voor een hot hatch van dik 30 jaar oud, maar een koopje in vergelijking met andere restomods.

Video: Peugeot 205 GTi Tolman Edition Rijtest

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Vrouw probeert op idiote maner uit te voegen

Mercedes A-klasse probeert op idiote manier uit te voegen

2025-ford-mustang-gtd

Ford Mustang GTD is een 800 pk sterk circuitmonster