in

Populairste auto’s onder autodieven

Moderne auto’s beschikken tegenwoordig over allerlei handige snufjes om de veiligheid van de bestuurder en de inzittenden te waarborgen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de auto zelf? Is deze wel inbraakgevoelig? Helaas blijken de meeste inbrekers nog steeds zeer succesvol te zijn in het stelen van auto’s. Uit onderzoek blijkt dat in het eerste half jaar van 2019 al ruim 3500 auto’s werden gestolen. Voornamelijk jonge en moderne auto’s zijn zeer aantrekkelijk voor diefstal. Weet jij of jouw auto ook onder deze risicogroep valt?

Maar hoe kunnen we de exacte cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit beoordelen? Is er sprake van stijgende criminaliteit en zo ja, hoe kunnen we dit aanpakken? Nadat de cijfers van dezelfde periode in 2018 en 2019 naast elkaar zijn gelegd, kwam het LIV tot de conclusie dat het totaal aantal gestolen auto’s licht gedaald is. Wel is er een verandering waar te nemen. Zo zijn er het afgelopen half jaar veel meer auto’s jonger dan 3 gestolen. Het wordt daarom niet voor niets aangeraden om een nieuwe auto allrisk te laten verzekeren. Kijk hier wat de mogelijkheden voor jouw auto zijn, zodat je nooit met lege handen komt te staan! Ben je tevens benieuwd welke auto’s het hoogste risico lopen om gestolen te worden? Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

Volkswagenbusjes enorm populair

Beschik je over een lichte bedrijfswagen zoals een Mercedes Vito of een Volkswagen Transporter? Dan is het oppassen geblazen! Deze zijn namelijk niet alleen populair onder autobezitters, maar ook criminelen kunnen ze niet laten staan. Dit blijkt wel uit de huidige criminaliteitscijfers. Volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit vertegenwoordigen deze busjes samen 58 procent van alle gestolen bedrijfswagen. Hoog tijd dus om de beveiliging wat aan te scherpen.

Audi A1 en Fiat 500

Dat deze auto’s in het lijstje van meest gestolen auto’s voorkomt zal geen verrassing zijn. De populariteit voor deze auto’s is ongekend. Daardoor zijn ze helaas ook ontzettend aantrekkelijk voor autodieven. Dit betekent echter niet dat ze tot de vaakst gestolen auto’s in Nederland behoren. Die rol is nog steeds vergeven aan de Volkswagen Polo en de Volkswagen Golf. Opvallend genoeg zien we wel een lichte daling in hun populariteit en risico op diefstal, terwijl deze bij de Audi A1 en Fiat 500 enkel toeneemt.

Natuurlijk heeft deze forse stijging ook te maken met de hoeveelheid auto’s die er momenteel van dit merk op de weg rijden. Als we verhoudingsgewijs kijken, lopen de eigenaren van een BMW 5-serie bijvoorbeeld het grootste risico dat ze hun parkeerplek leeg aantreffen. Laat je daarom niet altijd leiden door de populariteitscijfers, maar bekijk ook naar de afzetmarkt van een bepaald type auto. Zo weet je precies hoe hoog het risico is dat deze gestolen wordt.

Honda’s, Suzuki’s en Hyundai ‘s minder vaak prooi van diefstal

Maar welke auto’s zijn juist vrijwel nooit het slachtoffer van autodieven? Opvallend genoeg behoren deze auto’s vooral tot de merken Honda, Suzuki en Hyundai. Wat dit betekent voor de auto, laten we even in het midden. Wellicht zijn deze auto’s niet populair genoeg of is de beveiliging juist uitermate goed. Enkel eigenaren van een Honda, Suzuki of Hyundai kunnen die vraag beantwoorden.

author avatar
Advertorial

Reageer op deze video

Heerlijke parodie op Ogiers Toyota WRC test

Heerlijke parodie op Ogiers Toyota WRC test

Inhalen met boot op de trailer

Inhalen met boot op de trailer eindigt in een ravage