in

Porsche 718 Boxster krijgt viercilinder turbomotor

20 jaar na het debuut van de Boxster wijzigt Porsche de koers van de roadster met middenmotor. Niet langer zal er een zescilinder boxermotor meer in hangen, daarvoor in de plaats komt een viercilinder boxermotor met turbo.

Met de 718 Boxster-reeks pakt Porsche zijn traditie van sportwagens met viercilinder boxermotor weer op. Ook de oorspronkelijke 718 maakte gebruik van centraal geplaatste boxermotoren. Nou vind ik heel die naamswijziging van Boxster naar 718 Boxster eigenlijk maar onzin. De Porsche Boxster heeft geen enkele historische connectie met de 718 en om de nieuwe Boxster dan een typenummer te geven van een raceauto uit de jaren ’50 en ’60 slaat nergens op.

Maar goed, Porsche wil duidelijk maken dat de nieuwe Boxster een viercilinder boxermotor heeft net als de 718 van vroeger en dus werden beide namen gecombineerd. In de 718 Boxster bedraagt de cilinderinhoud 2,0-liter en levert hij 300 pk en 380 Nm koppel. De Boxster S heeft een 2,5-liter versie met een vermogen van 350 pk en 420 Nm koppel. Op alle 718 Boxster-modellen is een handgeschakelde zesbak standaard. De PDK-transmissie is optioneel.

Het design van de 718 is krachtiger dan zijn voorganger, de voorkant en achterkant ogen breder met brede luchtinlaten voor de nieuwe turbomotor. Zoals bij iedere nieuwe versie beloofd Porsche dat deze 718 Boxster nog sportiever is als het gaat om rijplezier. Of dat echt zo is horen we graag van de experts, maar op een review moeten we nog even wachten.

Dat de nieuwe Boxster sneller is dan zijn voorganger staat vast. Met PDK en Sport Chrono Pakket sprint de 718 Bosxter in 4,7 seconden van 0 naar 100 km/h, dat is 0,8 sec sneller dan zijn voorganger. De S-variant is nog eens 0,5 seconden sneller naar 100 kilometer per uur.

Net als bij de 911 Carrera zorgt de nieuwe turbomotor voor extra vermogen en brandstofbesparing, maar is dit genoeg om het gemis van een atmosferische zescilinder te compenseren? Het zou zomaar kunnen dat de laatste Porsche Boxsters met zescilinder nu ineens meer geld waard worden.

Video: Porsche 718 Boxster Promo

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Lamborghini Countach LP400 S

EVO test de prachtige Lamborghini Countach LP400 S

Takuma Sato Nürburgring 2004 ronderecord

Formule 1 Nürburgring GP Lap Record van Takuma Sato