in

Red Bull heeft een pitstop uitgevoerd zonder zwaartekracht

Red Bull Racing had een nieuwe uitdaging nodig nadat het team dit jaar drie recordbrekende pitstops uitvoerde. De volgende stap was op een hoogte van 33.000 voet aan boord van een Ilyushin Il-76 MDK trainingsvliegtuig voor astronauten.

Met behulp van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos nam het team een RB1-auto uit 2005 mee naar het Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center in Star City. Daar werd de Formule 1-auto in het vrachtruim geladen waarna een paraboolvlucht werd uitgevoerd.

Bij een zero-g paraboolvlucht volgt een vliegtuig een parabolisch vluchtpad, waarbij de versnelling van het vliegtuig gelijk is aan de zwaartekrachtversnelling. Het zweeft dus, alsof er geen zwaartekracht is. In elke cyclus van 60 à 70 seconden zijn de inzittenden zo’n 25 seconden gewichtloos, om pal daarna juist extra zwaar te worden.

Het team moest de pitstop dus in 20 seconden uitvoeren, op het circuit is dit een eeuwigheid maar in de lucht bij 0 G is het een fikse uitdaging.

Video: Red Bulls pitstop zonder zwaartekracht

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Audi RS Q8

Audi RS Q8 nader bekeken

Suzuki-bestuurder neemt wraak op bumperklevende Audi

Suzuki-bestuurder neemt wraak op bumperklevende Audi