in

De historie van Renault in de Formule 1

Nu Renault heeft aangekondigd terug te keren als constructeur naar de Formule 1, kijken wij eens terug naar de Formule 1 historie van Renault. Het officiële debuut van Renault in de Formule 1 was in 1977 tijdens de Britse Grand Prix. Jean Pierre Jabouille moest de race al na negentien ronde staken.

In 1979 behaalde Renault haar eerste overwinning tijden de Franse Grand Prix. Drie jaar later, in 1982, liet Renault zien thuis te horen in de top en behaalde haar eerste 1-2 zege. Vier jaar later trok Renault zich terug uit de koningsklasse, maar de Fransen zouden menigmaal terugkeren.

Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan besloot Renault in 1989 terug te keren als motorleverancier voor het Williams team. Deze succesvolle combinatie won vijf keer het constructeurskampioenschap. In 1995 werd het wereldkampioen constructeurs met Benetton en na nog twee succesvolle jaren met Williams trok Renault eind 1997 zich weer terug.

Het duurde tot 2002 voordat Renault als motorleverancier het Benetton team overnam. Met Fernando Alonso behaalde men in 2005 en 2006 het wereldkampioenschap. In 2007 werd Het Mild Seven Renault F1 Team omgedoopt in ING Renault F1 Team. Na een aantal onsuccesvolle jaren werd in 2010 het team verkocht aan Group Lotus.

Als motorleverancier bleef Renault langer actief in de Formule 1 en haalde vanaf 2010 zowel het constructeurs als rijders wereldkampioenschap binnen met Red Bull Racing. Het succes bleef aanhouden tot in 2014 de reglementen werden aangepast en de turbomotoren opnieuw hun intrede deden.

Video: De historie van Renault in de Formule 1

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Parkeren gaat ernstig fout

Passagier helpt de chauffeur en rijdt zijn auto in de prak

Dit verwacht je niet op de snelweg.

Dit verwacht je niet op de snelweg