in

Review van de RWD 2014 Renault Twingo

Als we eerlijk zijn zouden we normaal gesproken weinig aandacht besteden aan de 2014 Renault Twingo, daar heb je andere sites voor, maar een achterwielaangedreven Twingo is toch best bijzonder.

Achterwielaandrijving in het A-segment komt namelijk nauwelijks voor, Renault roept dan ook niet voor niets dat de derde generatie Twingo in meerdere opzichten uniek is. Voor optimale manoeuvreerbaarheid en ruimtebenutting is gekozen voor een ontwerp met de motor achterin. Hierdoor is de neus kort en zijn de wielen op de uiterste hoeken van de carrosserie geplaatst. Het resultaat is een auto van slechts 3,59 meter lang, 1,64 meter breed en 1,55 meter hoog, met een ongebruikelijk lange wielbasis van 2,49 meter. Ondanks het feit dat de nieuwe Twingo tien centimeter korter is dan zijn voorganger, is de afstand van het dashboard tot aan de achterklep maar liefst 22 centimeter groter.

Doordat de motor achterin ligt kunnen de voorwielen 45 graden draaien, wat resulteert in een draaicirkel van slechts 8,6 meter – de kleinste in zijn klasse. Een echte stadsauto dus, en daar horen ook kleine motoren bij. De koper kan kiezen uit een atmosferische driecilinder met een inhoud van 999 cm3 met 70 pk en 91 Nm koppel of een 898 cm3 driecilinder turbomotor met 90 pk en 135 Nm koppel. Het gemiddeld verbruik van beide motoren ligt rond de 4.3l/100 km. Beide motoren zijn gekoppeld aan een handbediende vijfversnellingsbak. In het najaar van 2015 volgt een zestraps EDC-transmissie met dubbele koppeling.

De 2014 Renault Twingo is leverbaar in zeven verschillende kleuren en drie uitrustingsniveau’s, prijzen beginnen bij €9.990. In onderstaande review zien we hoe nieuwe Renault Twingo rijdt.

Video: 2014 Renault Twingo Review

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Tanner Foust gaat Rallycrossen met een VW Beetle

Tanner Foust gaat Rallycrossen met een VW Beetle

Driftworks' V8 Toyota AE86 Burns Rubber

Driftworks’ V8 Toyota AE86 Burns Rubber