in

Review van de waterstofauto Toyota Mirai

De Toyota Mirai is zeker niet de mooiste auto die de Japanners ooit ontworpen hebben, maar het gaat bij de Mirai dan ook niet om het uiterlijk maar wat er onder de motorkap zit.

Toyota heeft als een van de eerste fabrikanten een waterstofauto gemaakt voor de consumentenmarkt, geen concept car maar een productieauto die je voor 70.000 euro in Nederland kunt kopen. Nu nog niet overigens, want er zijn in Nederland slechts drie tankstations die waterstofauto’s kunnen voorzien van brandstof.

De brandstofcel zorgt ervoor dat dankzij een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof stroom wordt opgewekt. Deze stroom voedt de elektromotoren die de auto aandrijven. De Mirai heeft een bereik van 500 kilometer en net als bij een gewone auto tank je hem binnen 5 minuten vol. De Toyota Mirai haalt in 9.6 seconden 100 kilometer per uur en heeft een top van 176 km/h.

Bij de verbranding van waterstofgas ontstaat uitsluitend waterdamp, je hebt dus geen enkele CO2-uitstoot. Daarnaast is waterstof een onuitputtelijke bron en op termijn zou dit wel eens dé vervanging kunnen zijn van de verbrandingsmotor. De waterstofauto heeft in ieder geval een hoop voordelen ten opzichte van elektrische auto’s met accu’s, en dat wordt in onderstaande review uitgelegd.

Video: Review van de waterstofauto Toyota Mirai

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Top Gear - Botswana Special

Top Gear Botswana Special

Mercedes-Benz Stars and Cars 2014

Mercedes-Benz Stars and Cars 2014