in

SF90 XX Stradale is meest extreme Ferrari-model

De Ferrari SF90 Stradale was al de krachtigste en snelste straatauto van de Italiaanse fabrikant, maar de SF90 XX Stradale gaat een stapje verder. Meer vermogen, meer downforce, lichter en nóg sneller.

Het is de eerste keer dat Ferrari een volwaardige XX maakt met kentekenplaat. We kennen natuurlijk allemaal de FXX K en 599XX, maar dat zijn circuitauto’s die je bovendien niet mee naar huis mag nemen van Ferrari. De SF90 XX is straatlegaal en de 799 exemplaren die gebouwd worden mogen gewoon in eigen garage gestald worden. Wel zo prettig.

Kijkend naar het uiterlijk valt natuurlijk meteen de achtervleugel op. Het is de eerste keer sinds de legendarische F50 dat Ferrari een vaste achtervleugel op de kont schroeft. Bij een snelheid van 250 km/u genereert deze 315 kg aan neerwaartse druk. Door gebruik te maken van een gewijzigde voorbumper met splitter, andere diffuser en verschillende gurneys is de totale neerwaartse druk 530 kg.

Meer vermogen had de 1.000 pk sterke SF90 eigenlijk niet nodig, maar de engineers hebben de SF90 XX toch 30 pk extra gegeven. De 4.0-liter twin turbo V8-motor levert nu 797 pk en de drie elektromotoren produceren gezamenlijk 233 pk. Hierdoor sprint de straatlegale XX in 2.3 seconden naar 100 km/h en 0-200 km/h gaat in slechts 6,5 tellen.

Met zoveel vermogen en downforce moet je goed vastgesnoerd zitten. Daarom heeft Ferrari carbon kuipstoelen met vierpuntsgordels gemonteerd. Er is meer carbon toegevoegd aan het interieur om gewicht te besparen, maar door de toevoeging van de achtervleugel en aerodynamische onderdelen is de gewichtsbesparing uiteindelijk maar 10 kilogram.

De Nederlandse prijs voor de SF90 XX Stradale zal oplopen tot ongeveer 1 miljoen euro, echter zoals gebruikelijk bij dit soort auto’s zijn alle exmplaren vooraf al toegewezen en verkocht.

Video: Ferrari SF90 XX Stradale

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Racetruck valt 200 meter het ravijn in tijdens Pikes Peak 2023

Racetruck valt 200 meter het ravijn in tijdens Pikes Peak 2023

Brabus heeft twee nieuwe G63 6X6-modellen ontwikkeld

Brabus heeft twee nieuwe G63 6X6-modellen ontwikkeld