in

Sky Sports analyseert incident Vettel tijdens GP Canada

De Formule 1 is tegenwoordig een tot in detail gereguleerde sport geworden, waarbij ieder foutje, agressieve manoeuvre of overschrijding van een curbstone wordt bestraft door de FIA. De koningsklasse van de autosport is verstrikt in regels en straffen die de sport compleet kapot maken.

In de Grand Prix van Canada zagen we eindelijk weer een duel om de leiding tussen twee verschillende teams. Sebastian Vettel reed met zijn Ferrari SF90 aan kop en werd op korte afstand gevolgd door Lewis Hamilton in zijn Mercedes-AMG W10. Door de enorme topsnelheid van de Ferrari was het voor Hamilton niet makkelijk om Vettel te passeren, zelfs niet met een slipstream en DRS. De vijfvoudig wereldkampioen leek niets anders te kunnen doen dan druk op de ketel houden, en hopen op een foutje van Vettel.

Dat moment kwam in de 48e ronde. De Duitser had een moment overstuur bij het insturen van bocht 3 waardoor hij op het gras terechtkwam. Vettel moest alle zeilen bijzetten om zijn Ferrari onder controle te krijgen en drukte daardoor bijna Hamilton de muur in toen hij terug op het asfalt kwam.

Hamilton zag de fout van Vettel voor zijn neus gebeuren en rook logischerwijs een kans om de Ferrari-coureur te passeren. De Brit hield zijn lijn en hoopte Vettel voorbij te kunnen steken. Dat lukte niet omdat Vettel terug op de ideale lijn kwam en daardoor moest de Mercedes-coureur inderdaad op de rem. Niets bijzonders zou je zeggen, gewoon een race-incident.

De wedstrijdleiding besloot echter een onderzoek in te stellen, doordat rijders verplicht zijn om op een veilige manier terug te komen op de baan. Het leverde de Sebastian Vettel een tijdstraf van vijf seconden op en Lewis Hamilton de overwinning. Hoewel de tijdstraf volgens de regels misschien terecht is, is het een beslissing die een hoop kritiek kreeg. Niet alleen van Sebastian Vettel en Ferrari, maar ook van veel oud-coureurs en bekende namen uit de sport.

Mario Andretti verwoordde het misschien wel het mooist: “I think the function of the stewards is to penalize flagrantly unsafe moves, not honest mistakes as result of hard racing. What happened at #CanadaGp is not acceptable at this level of our great sport.

Hieronder analyseren Karun Chandhok en Jenson Button het incident met Sebastian Vettel tijdens de GP van Canada. Zijn zij het eens met de straf die de FIA uitdeelde aan Vettel?

Video: Sky Sports analyseert incident Vettel tijdens GP Canada

Jenson Button’s visie

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Interviews met Vettel na GP van Canada 2019

Interviews met Vettel na GP van Canada 2019

Kevin Magnussen GP Canada 2019

Gunther Steiner riep Kevin Magnussen tot de orde in Canada