in

Tesla Model S Plaid: De Ultieme Elektrische Supersedan

Het aanbod aan Tesla’s groeit gestaag en de Model S Plaid is het nieuwste vlaggenschip van de Amerikaanse fabrikant en vertegenwoordigt de absolute top. Met de Plaid-variant heeft Tesla de lat nog hoger gelegd met grensverleggende prestaties.

Meer dan 1.000 pk

De Model S Plaid beschikt over drie elektromotoren – één aan de voorzijde en twee aan de achterzijde – die gezamenlijk zorgen voor een verbluffend systeemvermogen van 1.020 pk en meer dan 1.200 Nm aan koppel. Dit vermogen zorgt voor een ongelooflijke acceleratie, waarbij de auto in slechts 2,1 seconden vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur kan accelereren en slechts 4,2 tellen nodig heeft om van 100 km/h naar 200 km/h te knallen. De topsnelheid, zoals je hier eerder kon zien, bedraagt 322 km/h. Dat is echter alleen mogelijk als je de carbon keramische remmen gemonteerd hebt. Doe je dat niet, dan wordt de topsnelheid gelimiteerd op 267 km/h.

Oplaadnetwerk

Tesla heeft een uitgebreid Supercharger-netwerk opgezet dat specifiek is ontworpen om het opladen van Tesla-voertuigen snel en gemakkelijk te maken. Omdat het aanbod aan Tesla’s steeds groter wordt, groeit het laadnetwerk mee waardoor langere reizen enigszins vergelijkbaar worden met het bijtanken van een conventionele auto. Bovendien maakt de Model S Plaid gebruik van de nieuwste batterijtechnologie van Tesla, met een hoge energiedichtheid en verbeterde levensduur van de batterij. Met een volledig opgeladen accupakket heeft de Model S Plaid een actieradius van meer dan 600 kilometer.

Circuitcapaciteiten

Hoewel de meeste Tesla-eigenaren hun EV zullen gebruiken voor normaal woon-werkverkeer, wil de fabrikant graag bewijzen dat de Model S Plaid ook zijn mannetje staat op het circuit. Er werden ronderecords neergezet op Laguna Seca en Willow Springs Raceway, maar ook op de prestigieuze Nürburgring Nordschleife. De 22,8 kilometer lange Groene Hel werd in een tijd van 7:35.579 minuten voltooit, wat toen de snelste rondetijd voor een elektrische sedan was. Erg lang kon Tesla echter niet van het record genieten, een jaar later ging de Porsche Taycan Turbo S twee seconden sneller.

Aanbod Tesla

Omdat de eerste Tesla Model S Plaid pas in november 2022 geleverd werd in Nederland is dit model nog niet op de tweedehands markt terug te vinden. We snappen dat het leuk is om te dromen van een 1.000 pk sterke sedan, maar dit model heeft ook een stevig prijskaartje van om en nabij de €140.000. Met een beetje speurwerk zien we tussen het aanbod tesla’s op Autotrack.nl echter dat je voor een derde van deze prijs ook een 703 pk sterke Model S Performance kunt aanschaffen. Iets minder extreem dan de Plaid, maar nog altijd sneller dan de meeste supercars en dat voor een redelijke prijs!

Aandachtspunten bij het kopen

Welke Tesla je ook overweegt, er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een Tesla.

  1. Controleer hoeveel capaciteit het accupakket overheeft, dit kan bij een specialistisch bedrijf.
  2. Controleer de staat van de banden. Door de snelle acceleratie kan er overmatige bandenslijtage optreden, controleer dit goed.
  3. Controleer de deurgrepen goed, dit is een bekend pijnpunt en kan een dure reparatie betekenen.
  4. Corrosiebobbels kunnen voorkomen in de hoeken van panelen.
  5. Door het zware gewicht van Tesla’s krijgt de ophanging het flink te verduren. Controleer daarom de wegligging en luister naar rare geluiden.
author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Hyundai N Vision 74 Concept bij Villa d’Este

Hyundai N Vision 74 Concept bij Villa d’Este

Garage 54 bouwt Transparante Viercilinder

Garage 54 bouwt Transparante Viercilinder