in

Turbochargers vs Superchargers – Wat is beter?

Ben je van plan om een atmosferische motor wat extra vermogen te geven, dan is de kans groot dat je over een Turbocharger of Supercharger zit na te denken. In deze video legt Jason van Engineering Explained het verschil uit en wat de beste optie is.

Beide systemen vergroten het vermogen van de motor, maar ze doen dit op twee verschillende manieren. De turbocharger gebruikt uitlaatgas om een turbine op gang te brengen welke gekoppeld is aan een compressor, hierdoor wordt er meer lucht onder druk in het inlaatkanaal van een motor geperst.

Een supercharger wordt door de krukas aangedreven met een riem, dit zorgt ervoor dat een compressor gaat draaien waardoor de motor meer lucht krijgt. Hoewel beide systemen zorgen voor meer vermogen, heeft ieder systeem natuurlijk zo zijn voordelen en karakteristieken. Wat die zijn wordt uitgelegd door mechanical engineer Jason

Video: Turbochargers vs Superchargers – Wat is beter?

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

McLaren Senna

Alles wat je moet weten over de McLaren Senna

Toyota MR2 Turbo

Deze Toyota MR2 heeft 850 pk op de achterwielen