in

Het verhaal van de enige Jaguar XJ220 specialist ter wereld

De Jaguar XJ220 is op de een of andere manier altijd de underdog geweest in de supercar wereld van begin jaren ’90, veel minder begeerd dan een Ferrari F50, Lamborghini Diablo of een Bugatti EB110. Toch was de XJ220 lange tijd de snelste auto ter wereld (tot de McLaren F1 het record brak in 1998) en de snelste auto rond Nurburgring van 1992 tot 2000, met een tijd van 7:46.36.

In de late jaren ’80 besloot Jaguar in samenwerking met TWR de snelste auto ter wereld te creëren, met een topsnelheid van 220 mph. De auto werd echter niet geheel wat Jaguar beloofde, de XJ220 kreeg een turbocharged V6 in plaats van een V12 en achterwielaandrijving in plaats van AWD. Geplaagd door de economische recessie kon Jaguar niet voldoen aan deze oorspronkelijke beloftes, ook de eerder beloofde topsnelheid werd niet gehaald, men bleef steken op 217 mph.

Tien jaar nadat de laatste auto werd geproduceerd was Jaguar’s verplichting om onderdelen te leveren voorbij. Het hele project werd verkocht aan Don Law Racing, met inbegrip van materialen, gereedschappen, ontwerpen, prototypes, testauto’s enzovoorts. Hierdoor is Don Law Racing de enige XJ220 specialist ter wereld met een onvoorstelbare hoeveelheid kennis en onderdelen. Dit is hun verhaal.

Video: XJ220 Specialist Don Law Racing

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

honda-nsx-topsnelheid-750x420

Honda NSX naar topsnelheid op Autobahn

Porsche-grijpt-constructeurstitel-in-Shanghai

FIA WEC 2016 – Shanghai Highlights