in

Welke hulpsystemen kunnen je assisteren bij parkeren

Laten we eerlijk zijn, als man zal je nooit toegeven dat je niet kunt parkeren. Maar nu auto’s alsmaar groter worden en parkeervakken als gevolg daarvan steeds kleiner, ligt parkeerschade al snel op de loer. Zonde, en in sommige gevallen onnodig, want er zijn hulpsystemen die je kunnen assisteren bij parkeren. Zelfs als je auto hiermee niet standaard is uitgerust.

Achteruitrijcamera

Een achteruitrijcamera is handig als je een groot formaat auto of bus hebt. Deze camera’s worden aan de achterzijde gemonteerd en zijn verbonden met een scherm in de cabine. Hierdoor heb je een beter overzicht van wat er achter je voertuig staat en hoeveel ruimte je hebt. De duurdere achteruitrijcamera’s geven op het display ook richtingslijnen aan, zodat je weet hoe je het stuur moet draaien om goed in het parkeervak te staan.

Visueel is dit de beste oplossing, maar aftermarket camera’s moeten bovenop het dak worden gemonteerd en dat is niet erg mooi. Bij een werkbus is dit geen probleem, maar op een personenauto is dit geen oplossing die wij zouden kiezen.

Parkeersensoren

Een optie die misschien beter geschikt is voor personenauto’s, zijn parkeersensoren. Deze sensoren werken niet met beeld, maar met geluid en worden gemonteerd in de bumpers. Door een geluid uit te zenden van ultra hoge frequentie en vervolgens weer te ontvangen, meet de sensor de afstand tot een ander object. De bestuurder hoort een piep tijdens het achteruit rijden en hoe sneller de sensor gaat piepen, hoe dichterbij het object komt.

Er zijn diverse parkeersensoren te koop die je zelf kunt installeren, mits je een beetje handig bent. VALEO Parkeersensoren heeft functies die ontzettend helpen bij het parkeren. Zo zijn er 8 sensoren, 4 voor de voorbumper en 4 voor de achterbumper, met een reikwijdte van 1,7 meter. Daarnaast is er een LCD-scherm waarop de bestuurder de afstand tot het obstakel kan zien in meters en groen-geel-rood kleurenschema.

Installatie

Zowel de achterruitrijcamera als de parkeersensoren zijn zelf te installeren met behulp van de handleiding. Zoals gezegd moet de camera op het dak gemonteerd worden en de sensoren in de bumpers. Daarvoor moeten gaten geboord worden in de carrosserie en hoewel dat misschien spannend lijkt, wordt de juiste maat boor erbij geleverd. De hulpmiddelen moeten aangesloten worden op het display en de control unit via de bijbehorende bekabeling. Meestal loopt deze bedrading via de hemelbekleding maar er kan ook gekozen worden om het via de dorpels te laten lopen.

Mocht je zelf niet zo handig zijn, dan kun je natuurlijk ook terecht bij een specialist. Vanaf ongeveer €140,- kun je de installatie uitbesteden.

Wat is het beste hulpmiddel bij parkeren

Het beste hulpmiddel bij parkeren is afhankelijk van het soort voertuig. Heb je een bus met een gesloten cabine en daardoor geen achteruitkijkspiegel, dan is een achteruitrijcamera een must. Maar heb je een personenauto waarbij je gewoon door de achterruit kunt kijken, dan zijn parkeersensoren naar onze mening de beste optie.

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Nissan GT-R sleept vrachtwagen door de sneeuw

Nissan GT-R sleept een Volvo FH-vrachtwagen in de sneeuw

Audi RSQ8 vs Jeep Trackhawk

Audi RSQ8 neemt het op tegen Jeep Trackhawk