in

WRC-teams bereiden zich voor op Rally Monte-Carlo

De meeste autosportklassen bevinden zich nog in een diepe winterslaap, maar de teams in het World Rally Championship zijn volop in voorbereiding op de Rally van Monte-Carlo welke 25 januari van start gaat. In deze post blikken wij vooruit op de seizoensopener.

Het eerste opvallende feit is dat er op de inschrijflijst vier fabrieksteams staan, Citroën, Hyundai, Toyota en Ford. Ford trok zich eind 2012 terug uit het WRC maar het team van M-Sport bleef wel racen met de Ford Fiesta WRC, zonder fabrieksondersteuning. Vorig jaar won Sebastien Ogier voor M-Sport het kampioenschap en de Franse stercoureur stelde vervolgens dat hij bij het team wilde blijven, maar eiste fabrieksondersteuning. Dat is gelukt, Ford gaat technische ondersteuning leveren om de Fiësta WRC verder te ontwikkelen en hierdoor lijken Ford en Ogier ook favoriet voor de titel in 2018.

Citroën had in 2017 een moeilijk jaar, ondanks twee overwinningen eindigde het Franse team in het constructeurskampioenschap op de vierde plaats, achter het debuterende Toyota. De fabrikant schakelde zelfs negenvoudig kampioen Sébastien Loeb in om zijn mening te horen over het nieuwste Citroën model, de C3 WRC. In 2018 zal de 43-jarige coureur terugkeren voor drie rally’s, Corsica, Mexico en Spanje. Tijdens deze rally’s wordt hij teamgenoot van Kris Meeke die alle 13 ronden van het WRC rijdt, Craig Been zal tien rally’s rijden en zijn Citroën dus drie keer afstaan aan Loeb.

Bij Hyundai kunnen ze niet wachten om in 2018 revanche te nemen voor afgelopen seizoen. De i20 WRC was de snelste rallyauto van het veld maar het team bezweek onder druk van de favorietenrol. Twee keer schoot Neuville in leidende positie van het parcours en daarnaast had de i20 WRC een aantal keer technische problemen. Kostbaren punten die er uiteindelijk voor zorgde dat Hyundai naast de wereldtitel greep. 2018 zal Hyundai met een andere instelling beginnen en klaar zijn voor een titelgevecht.

Toyota heeft voor 2018 een nieuwe line-up, Ott Tanak werd weggehaald bij M-Sport en zal samen met Jari-Matti Latvala en Esapekka Lappi gaan racen in een Yaris WRC. Dat Toyota vorig jaar als debutant twee zeges behaalde verraste iedereen, met het aantrekken van Tanak heeft men ook waardevolle informatie vergaard over Ford-bolide en dat Toyota helpen bij de ontwikkeling van Yaris WRC.

Alle vier de WRC-fabrieksteams waren in december in Frankrijk aan het testen ter voorbereiding op de Rally Monte Carlo, beelden van deze tests zie je hieronder. Wie is volgens jullie de grootste kanshebber op de wereldtitel in 2018?

Video: WRC-teams testen voor Monte-Carlo

Ford

Citroën

Hyundai

Toyota

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

carfection-alpine-a110

Nieuwe Alpine A110 getest in Monte-Carlo

Mercedes-Benz G63 AMG 6x6 vast in sneeuw

Man rijdt Mercedes-Benz G63 AMG 6×6 vast in dik pak sneeuw