in

Zeldzame Alfa Romeo Tipo 33 Periscopica op Imola

De Alfa Romeo Tipo 33 “Periscopica” was een raceversie van de 33 Stradale, gebouwd om deel te nemen aan Hillclimbs en Endurance races. Hij debuteerde op de Fléron Hillclimb in België en racete later tijdens de 1000 km van Nürburgring.

Dit is chassis 001, van de 5 of 6 die er naar schatting zijn gemaakt, en wordt gekenmerkt door de hoge luchtinlaat die de achtcilinder van verse lucht voorziet. Vandaar de naam Periscopica. De Tipo 33 heeft een buizenframe in een asymmetrisch H-patroon en een kooi van magnesiumlegering voor de voorwielophanging, radiatoren, stuurinrichting en pedalen. De carrosserie is van glasvezel het totale gewicht van de auto is maar 600 kg.

Achterin de kleine Alfa Romeo Tipo 33 ligt een in de lengterichting geplaatste 2.0-liter atmosferische V8-motor die 273 pk produceert bij 9.600 tpm. Dit vermogen gaat uiteraard naar de achterwielen middels een zesbak.

De in 1967 gebouwde raceauto werd op Imola bestuurd door de Italiaan Marco Cajani. In eerste instantie erg voorzichtig, maar later met iets meer tempo. Ook al gaat Marco niet mega snel, het geluid van de achtcilinder is alleen al een reden om deze video te bekijken.

Video: Alfa Romeo Tipo 33 Periscopica op Imola

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

1973 Mercedes-Benz 280 TOP SPEED

Klassieke Mercedes-Benz 280 laat zien wat hij in z’n mars heeft

Het verschil tussen de Mercedes-AMG A35 & A45 S

Het verschil tussen de Mercedes-AMG A35 & A45 S