in

Zo gaan Formule 1-auto’s er in 2021 waarschijnlijk uitzien

F1 en FIA hebben een video vrijgegeven van een windtunnelmodel dat wordt gebruikt om aerodynamische concepten te testen voor de reglementswijzigingen van 2021. In de afgelopen paar jaar is de turbulente lucht die de auto’s produceren namelijk drastisch gestegen, waardoor Formule 1-auto’s niet dicht achter elkaar kunnen rijden in bochten.

In hun zoektocht naar een oplossing, hebben de knappe koppen bij de F1 en FIA een schaalmodel gemaakt om te zien of hun beoogde reglementswijzigingen voor 2021 gaan helpen. Dit model is getest in de windtunnel van Sauber en de resultaten waren zeer positief; slechts 5 tot 10% van de downforce van de achterliggende auto gaat verloren. Tegenwoordig kan dat oplopen tot 50%.

De voor- en achtervleugels van de 2021 auto zijn vereenvoudigd en er zijn veel minder complexe vleugeltjes en ingewikkelde barge boards. Alle downforce die aan de bovenzijde is verloren, wordt goedgemaakt aan de onderzijde van de auto door middel van ‘ground effect’ en een enorme diffuser. De auto wordt als het ware naar het asfalt gezogen, in plaats van op het asfalt geduwd door vleugels.

Het resultaat is dat de 2021 Formule 1-auto ongeveer net zo snel is als de huidige Formule 1-auto’s, maar veel minder turbulente lucht produceert. In theorie zouden coureurs dan weer in elkaars versnellingsbak kunnen hangen zonder downforce te verliezen en banden te vernietigen.

Video: Formule 1-auto van 2021

  • Mr. Autostrada

    Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Zo gaan Formule 1-auto’s er in 2021 waarschijnlijk uitzien

Reageer op deze video