in

Deze Fiat Multipla heeft 1275 pk en is wél gaaf

In de autobranche zijn er ontwerpen die bewonderd worden om hun elegantie en stijl, maar daar is zeker geen sprake van bij de Fiat Multipla. De Italiaanse auto wordt beschouwd als een van de meest controversiële en lelijkste auto’s ooit gemaakt.

De Fiat Multipla, geïntroduceerd in 1998, brak met conventionele normen van autodesign van die tijd. Het kenmerkende uiterlijk was een gedurfde stap, met een extreem hoog en bolvormig dak, een asymmetrische voorruit en een voorzijde dat afweek van alle traditionele ontwerpen. Dit alles resulteerde in een voertuig dat op zijn zachtst gezegd een eigen identiteit had.

Met drie stoelen aan de voorzijde en drie aan de achterzijde bood de Multipla plaats aan zes personen, terwijl hij compacter was dan veel andere gezinsauto’s. Deze lay-out zorgde voor een ongeëvenaarde efficiëntie waardoor de Multipla aantrekkelijk was voor gezinnen die op zoek waren naar een ruime auto en geen boodschap hadden aan het oerlelijke design.

YouTuber Vilebrequin was net als velen geen fan van het design en besloot daarom een Fiat Multipla te ontwikkelen die er wél gaaf uitziet. De Fransman werkte vier jaar aan dit project en het eindresultaat is een bruut racemonster welke er inderdaad best gaaf uitziet.

Het eerste dat meteen opvalt is de custom widebody-kit, die nu is uitgevoerd in een rood, wit en zwarte kleurstelling. De bodykit komt met een reeks aerodynamische componenten als een splitter, achtervleugel, diffuser en een op de motorkap gemonteerde voorvleugel. Onder de verbrede wielkasten zitten Work wheels omringd door Michelin-banden met daarachter een set krachtige remmen.

Bij zo’n extreem uiterlijk hoort natuurlijk ook een extreme motor. De 1.6-liter viercilinder voldeed niet en werd vervangen door een supercharged 6.2-liter V8-motor die met een NOS-installatie maar liefst 1.275 pk produceert. De achtcilinder is gekoppeld aan een Corvette Z06-tranmissie die al het vermogen naar de achterwielen stuurt.

De Fiat Multipla is vaak het onderwerp van spot in de autowereld, maar dit exemplaar van Vilebrequin maakt korte metten met alle criticasters. We verstaan weinig van de Franse taal, maar de brullende V8-motor op het circuit van Magny-Cours is reden genoeg om deze video te bekijken! Scroll dus snel naar onderen voor de video.

Video: Deze Fiat Multipla heeft 1275 pk en is wél gaaf

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

autoverzekering

3 tips voor het overstappen van autoverzekering

Peugeot 206 vlucht door woonwijk voor politie

Peugeot 206 vlucht door woonwijk voor politie