in

12H Bathurst 2015 Highlights

De 12 uur van Bathurst schaart zich wat ons betreft in het rijtje van legendarische endurance races als Le Mans, Spa-Francorchamps en Nordschleife. Het is een meedogenloos circuit van 6.2 kilometer lang met een hoogteverschil van 174 meter tussen het hoogste en het laagste punt. De baan kent lange rechte stukken, snelle krappe bochten tussen de betonnen muren van Mount Panorama en listige 90 graden bochten waar veel uitrem acties plaatsvinden.

De race begon ’s ochtends vroeg in het donker maar al snel verwarmde de Australische zon het asfalt. De Bathurst 12H werd had maar liefst 20 safety-car-fases en vaak vonden ze direct na elkaar plaats. Er waren enkele zware klappers, waaronder van Ivo Breukers in de MARC-Mazda 3 V8. Op het snelle gedeelte van Mount Panorama plaatste Felix Baumgartner in de Phoenix-Audi R8 een kansloze inhaalmanoeuvre en stuurde Breukers op hoge snelheid in de betonnen muur. Gelukkig stapte Breukers ongedeerd uit. De Bentley boys waren betrokken bij twee opvallende incidenten bij ‘Conrod Straight’, tot tweemaal toe tikten ze een auto van de baan bij een snelheid van 250 kilometer per uur.

De laatste neutralisatie kwam negen minuten voor het einde en met nog drie minuten te gaan werd de race weer vrijgegeven, waardoor er een sprint overbleef van twee ronden naar de finish. Daarbij zaten Matt Bell in de M-Sport-Bentley, Laurens Vanthoor in de Phoenix-Audi, Katsumasa Chiyo in de NISMO-Nissan bij elkaar op de bumper. De strijd om de koppositie was snel beslist maar de het gevecht om de tweede plaatst ging tot aan de laatste bocht, niet slecht na 12 uur racen!

Video: 12H Bathurst 2015 Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Audi Idioot denkt dat hij in Fast & Furious zit

Idioot denkt dat hij in Fast & Furious zit

Top Gear Season 22 Episode 3

Top Gear Season 22 Episode 3