in

24H Le Mans 2024 Highlights & Crashes

Afgelopen weekend werd de 92ste editie van de 24 uur van Le Mans verreden. Het startveld was gevuld met maar liefst 23 Hypercars van negen verschillende fabrikanten, 16 LMP2-bolides en 21 LMGT3-auto’s. Een prachtig vol startveld waar tot het einde gestreden werd om de podiumplaatsen.

Regen speelde een grote rol in deze editie van de 24 uur van Le Mans, zowel positief als negatief. Kleine buien zorgden voor een tactisch steekspel, waarbij teams moesten beslissen om te blijven rijden op slicks of toch een pitstop maken voor regenbanden. Deze situatie kwam veelvuldig voor en was voor de kijker zeer interessant. Maar de nachtelijke uren werden negatief beïnvloed door de regen, vrijwel de hele nacht werd achter de safety car afgelegd omdat er teveel hemelwater viel.

Toen de zon opkwam boven Circuit de la Sarthe, klaarde ook de regen op en konden de fans zich opmaken voor de resterende acht uur. De langzaam opdrogende baan bleek zeer verraderlijk, met her en der nog wat natte plekken. Slicks waren de juiste keuze, maar coureurs konden geen centimeter buiten de ideale lijn rijden. Gebeurde dit wel, dan was het gevolg een gegarandeerde crash.

In de laatste uren werd duidelijk dat Ferrari en Toyota zouden gaan strijden om de eindzege in de Hypercar-klasse. De Ferrari #50 reed out of sync en moest daardoor op andere momenten een pitstop maken. Met nog veertig minuten te gaan kwamen de #7 Toyota en de #51 Ferrari naar binnen voor hun laatste stop. Het was wachten op de laatste stop van de #50 Ferrari, maar dankzij een geweldige manier van brandstof besparen wist Nicklas Nielsen de auto met een vrijwel lege tank als eerste over de streep te sturen.

De winst was dus voor de #50 Ferrari van Antonio Fuoco, Miguel Molina en  Nicklas Nielsen. De #7 Toyota van Kamui Kobayashi, José María López en Nyck de Vries werd tweede op 14 seconden van de winnaar. Ook het laatste podiumtreetje was voor Ferrari, de #51 van James Calado, Antonio Giovinazzi en Alessandro Pier Guidi.
In de LMP2-klasse ging de winst naar United Autosports #22 van Bijoy Garg, Oliver Jarvis en Nolan Siegel. Job van Uitert en teamgenoten werden derde bij de LMP2 met IDEC Sport. Ook in de LMGT3-klasse was er een Nederlander op het podium te vinden en wel als winnaar. Manthey EMA #91 won de race met Morris Schuring, Richard Lietz en Yasser Shahin
Hieronder kun je de officiële highlights van de 24 uur van Le Mans 2024 op je gemak bekijken, al zijn het voornamelijk crashes.

Video: 24H Le Mans 2024 Highlights & Crashes

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Klokje Rond - Volkswagen Golf TDI met 750.286 km

Klokje Rond – Volkswagen Golf TDI met 750.286 km

Alpine Alpenglow Hy4

Alpine Alpenglow Hy4 bij Concorso Villa d’Este