in

24H Le Mans 2023 Highlights

Het eeuwfeest van de 24 uur van Le Mans werd een epische overwinning voor Ferrari. Het was het eerste optreden van de Italiaanse fabrikant in de topklasse sinds 1973 en Ferrari’s eerste algemene overwinning op Le Mans sinds 1965.

Het winnende trio, bestaande uit Antonio Giovinazzi, James Calado en Alessandro Pier Guidi, stuurde hun 499P Hypercar naar de zege, na een spannende strijd met de nr. 8 Toyota Gazoo Racing GR010 Hypercar van Rio Hirakawa, Brendon Hartley en Sebastien Buemi. Het verschil tussen de twee auto’s was na 24 uur racen slechts anderhalve minuut.

Cadillac Racing behaalde een derde en vierde plaats en dit zorgde ervoor dat er drie verschillende fabrikanten – Ferrari, Toyota en Cadillac – op het podium stonden in de topklasse van Le Mans. Dat is weleens anders geweest, sterker nog de laatste keer dat dit voorkwam was 2016.

In de LMP2-klasse ging de winst naar Inter Europol Competition, een team dat hun debuut maakte op Le Mans. Het Poolse team kwam in de laatste paar uur nog onder grote druk te staan van de nr. 41 WRT Oreca-Gibson, toen eerst Robert Kubica en daarna Louis Deletraz het gat naar de Inter Europol-auto flink verkleinde. Uiteindelijk won het Poolse-team met 21 seconden voorsprong. Het podium werd voltooid door het Duqueine Racing-trio van Neel Jani, Rene Binder en Nicolas Pino.

Bij de GTE-klasse, tegenwoordig alleen bestaande uit PROAM, was Corvette Racing het sterkste. De overwinning betekende de eerste zege op Le Mans voor de Amerikaanse fabrikant sinds 2015, toen men de LMGTE PRO-categorie won. De winst werd behaald door sterke stints van Nicolas Varrone en Nederlander Nicky Catsburg, aangevuld door een solide prestatie van Ben Keating.

Als je de belangrijkste highlights van de 24 uur van Le Mans nog even op je gemak wil bekijken, dan kan dat met onderstaande samenvatting.

Video: 24H Le Mans 2023 Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Ferrari 296 GTB vs McLaren 765LT vs Porsche GT2 RS

Ferrari 296 GTB vs McLaren 765LT vs Porsche GT2 RS

Gumball 3000 Nederland

Gumball 3000-deelnemers arriveren in Nederland