in

Andrea de Cesaris’ quadruple flip tijdens de Oostenrijkse GP van 1985

Wijlen Andrea de Cesaris had de bijnaam ‘Andrea de Crasheris’ vanwege het grote aantal ongevallen die hij in het begin van zijn carrière had. De waarheid is echter dat de Italiaan zich later ontwikkelde tot een redelijk solide coureur die 5 podiums behaalde in zijn carrière en 1 pole position. En dat met voornamelijk achterhoede teams.

Hoewel zijn bijnaam misschien wat oneerlijk was, kom je natuurlijk niet zomaar aan zo’n naam. Zijn bekendste ongeluk vond plaats tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in 1985 op de Österreichring, later A1-Ring genoemd en nu de Red Bull Ring. In de door Gitanes gesponsorde Ligier schoof Andrea van het asfalt af op het natte gras, de auto hapte in de wal en werd gelanceerd in een quadruple flip. Gelukkig landde de auto de goede kant op en kon de Cesaris ongedeerd weglopen.

Eenmaal aangekomen in de pits vertelde hij brutaal tegen het team dat zijn Ligier was afgeslagen en dat de auto niet meer wilde starten. Later zag teambaas Guy Ligier de crash van de Italiaan en besloot hij zijn coureur te ontslaan, omdat hij de constante reparatiekosten niet kon en wilde blijven betalen.

Video: Andrea de Cesaris’ quadruple flip

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Inhalen-via-Berm

Inhalen via de berm verloopt niet volgens plan

McLaren 600LT

McLaren 600LT is officieel!