in

Ben Collins test de 1.100 pk Nissan R90CK

In deze tweede video van legendarische Le Mans-raceauto’s die binnenkort geveild gaan worden, neemt Ben Collins plaats in de Nissan R90CK. Deze auto heeft het record in handen van de hoogste topsnelheid op het Mulsanne Straight sinds de toevoeging van twee chicanes. Mark Blundell bereikte in 1990 een snelheid van 366 km/h in zijn pole lap, slechts 38 kilometer langzamer dan het snelheidsrecord zonder de chicanes!

Deze indrukwekkende snelheid werd per toeval behaald door een defect. De 3.5-liter twin turbo V8-motor had in de kwalificatie een mechanische problemen waardoor de wastegate vastliep. De motor produceerde hierdoor ruim 1.100 pk, terwijl 800 pk gebruikelijk was. Het gat naar de als tweede gekwalificeerde Porsche 962C, die Ben Collins eerder testte, was maar liefst zes seconden!

Ondanks de dominantie in de kwalificatie, wist Nissan de 24 uur van Le Mans niet te winnen. Drie van de vier RC90’s vielen uit met verschillende problemen en de enig overgebleven Nissan finishte als vijfde met 11 ronden achterstand. Desondanks is het een iconische raceauto en de voormalig Stig is maar wat blij dat hij achter het stuur mag stappen van dit monster, voordat hij op 9 juni onder de hamer gaat bij RM Sotheby’s Le Mans Centenary auction.

Video: Ben Collins test de 1.100 pk Nissan R90CK

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Dame in VW Golf krijgt EMG Cursus aan d'r broek

Dame in VW Golf krijgt EMG Cursus aan d’r broek

Misha trapt Ferrari SF90 over de Nürburgring

Misha trapt Ferrari SF90 over de Nürburgring