in

Crashtest: 1959 Chevrolet Bel Air vs 2009 Chevrolet Malibu

Euro NCAP bestaat sinds deze maand 20 jaar, maar het Insurance Institute for Highway Safety bestaat al ruim 57 jaar. In deze halve eeuw is de veiligheid van de inzittende enorm verbeterd en om dit te demonstreren organiseerde het IIHS een crashtest tussen een 1959 Chevrolet Bel Air en een 2009 Chevrolet Malibu.

Er werd een botsing gesimuleerd tussen de twee auto’s genaamd de ‘moderate overlap crashtest’. Deze frontale botsing is de meest voorkomende vorm van botsingen die resulteren in dodelijke slachtoffers en sinds midden jaren ’90 beoordelen Euro NCAP en IIHS alle automodellen op dit gebied.

Als je de video van Euro NCAP hebt gezien dan weet je hoeveel veiliger auto’s de afgelopen 20 jaar zijn geworden, maar dat is niets vergeleken bij deze video waarin de auto’s maar liefst 50 jaar met elkaar schelen. Die Bel Air mag dan wel veel gaver zijn dan de Malibu, je wil er niet inzitten bij een ongeluk!

Deze video is al een paar jaar oud dus misschien ken je hem al, maar wij vonden dat hij niet mocht ontbreken in onze collectie van crashtest video’s.

Video: 1959 Chevrolet Bel Air vs 2009 Chevrolet Malibu

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ford Transit Supervan 3

Deze Ford Transit Supervan 3 had een F1-motor

Sauber C36 2017

Analyse van de Sauber C36