in

Crashtesten van Sprint Cars is bruut

We praten vaak over crashtests voor straatauto’s, want dat zijn de auto’s waarmee we rijden en het is belangrijk om te weten hoe ze met een botsing omgaan. Maar racewagens moeten ook crashtests ondergaan, de snelheden liggen vele malen hoger dan op de openbare weg en dus moet de sterkte van de veiligheidscel onderzocht worden.

Bij het Center for Advanced Product Evaluation (CAPE) laten ze in deze demo een Sprint Car op diverse manieren ergens tegenaan botsen. De kleine raceauto is erg populair in de Verenigde Staten en zijn nogal eens betrokken bij crashes.

De dynamische impacttests worden uitgevoerd aan de voorkant, zijkanten, achterkant en zelfs de bovenkant van de Sprint Car. De veiligheidscel van de bestuurder moet ten alle tijde onbeschadigd blijven. Het gewicht van het testchassis, inclusief een crash-dummy, is 780 kg. De frontale botstest wordt uitgevoerd met een snelheid van 54 km/h, de zijkant met 36 km/h en de achterkant met 39.6 km/h.

Deze snelheden lijken laag, maar op circuits zijn er vaak bandenstapels en andere barrières die een groot deel van de krachten absorberen. Terwijl hier getest wordt met een solide betonnen muur.

Het gave van crashtests bij raceauto’s, afgezien van het feit dat het bestuurders veiliger houdt, is zien hoe bruut de tests zijn.

Video: Sprint Car Crash Test

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Mercedes-AMG-GT-63-S-4-Door-gaat-dwars-in-de-regen

Mercedes-AMG GT 63 S 4-Door gaat dwars in de regen

Een ode aan de driftende Volvo’s op Gatebil