in

De 1936 Auto Union Type C V16 was zijn tijd ver vooruit

Het Goodwood Festival of Speed zit altijd vol met verrassingen en zeldzame auto’s, waaronder deze Auto Union Type C uit 1936. Het was een Grand Prix-auto die zijn tijd ver vooruit was en waarschijnlijk de meest innovatieve vooroorlogse raceauto.

De Auto Union Type C werd ontworpen door Ferdinand Porsche, die positioneerde de supercharged 6,0-liter V16-motor achter de coureur. Door de motor achterin te positioneren, de brandstoftank in het midden en de coureur voorin hoefden er geen aanpassingen gedaan te worden aan de aandrijfassen en de transmissie. In die tijd ongehoord, alle raceauto’s hadden de motor voorin liggen.

Die enorme zestienclinder was in staat om 520 pk en 853 Nm koppel te produceren en kon de Type C naar een topsnelheid sturen van 340 km/h. Ook de voor- en achterwielophanging werd destijds als state-of-the-art beschouwd, met dubbele wishbones en bladvering. De koets werd ontwikkeld in het Duitse Instituut voor Aerodynamica en bood voldoende koeling aan de V16-motor en tegelijkertijd zo min mogelijk luchtweerstand.

De Auto Union Type C was direct een succes, Bernd Rosemeyer won in 1936 drie van de vier Grand Prix en werd gekroond tot Europees kampioen. Daarnaast won de Auto Union nog een handvol races niet meetellend voor het kampioenschap en alle hillclimbs waaraan de raceauto deelnam.

Op Goodwood Festival of Speed werd de Type C uitgerust met dubbele achterbanden, zoals er in 1936 ook werd gereden op hillclimbs. Tractie was namelijk niet het sterkste punt van deze raceauto en dus monteerde men vroeger wat extra rubber.

Video: 1936 Auto Union Type C V16

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Audi RS5 Crash

Audi RS5 Pace Car gaat in de fout

Volkswagen-Transporter-dragrace

Volkswagen Transport T2 op de dragstrip