in

De Dallara EXP levert nekslopende prestaties

Dit is de Dallara EXP, een track-only variant van de Stradale die nekslopende prestaties levert op het circuit.

De Dallara Stradale was volgens Tiff Needell al een bijzonder goede auto op het circuit, maar de EXP is nog velen malen beter. Vooral op aerodynamisch vlak, het gebied waarin Dallara gespecialiseerd is, heeft de EXP veel gewonnen ten opzichte van de Stradale. De maximale downforce is namelijk gestegen van 820 kg naar 1250 kg. Hierdoor kan de Dallara EXP 2,7G trekken in bochten. Zeg maar dag tegen het nekkie!

Het gewicht is door toevoegingen aan de carrosserie gestegen van 855 naar 890 kg, maar om dit te compenseren levert de 2,3-liter viercilinder turbomotor van Ford nu 500 pk en 700 Nm koppel. De EXP komt met een sequentiële zesversnellingsbak die de achterwielen aandrijft via een Quaife-sperdifferentieel.

Tijdens testen op het circuit van Mugello in Italië, reed de EXP rondetijden vergelijkbaar met die van GT3-auto’s. Om maar even duidelijk te maken hoe snel deze track-only variant van Dallara is.

Video: Dallara EXP

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

550 pk Lancer Evo

550 pk Lancer Evo knalt door nauwe straten

De Motorsport Crashes van week 24

De Motorsport Crashes van week 24