in

De evolutie van Sedans!

Twintig jaar geleden was de BMW E39 M5 de snelste sedan ter wereld. Twintig jaar later zijn het geen brandstofauto’s, maar elektrische auto’s die zich deze titel mogen toe-eigenen. Het afgelopen decennium is de ommekeer geweest voor de auto-industrie. Ieder hedendaags automerk produceert of gaat elektrische auto’s produceren om te verduurzamen. De huidige snelste sedans zijn de Tesla Model S Plaid en Lucid Air Dream Edition. Maar hoe is de revolutie van sedans verlopen gedurende de afgelopen twintig jaar? Dat is wat Hagerty en Jason Cammisa proberen te achterhalen in hun nieuwste video. Ze laten de BMW E39 M5, Tesla Model S Plaid en Lucid Air Dream Edition het tegen elkaar opnemen in een dragrace met een speciale twist. 

Laten we beginnen met de specificaties van elk voertuig. De drie elektromotoren van de Tesla Model S Plaid leveren 1.020 pk en 1424 Nm koppel. De Model S weegt zo’n 2.162 kg. Ondanks dit gewicht schiet de Model S in 2,1 seconden van 0 naar 100 km/u. 

De twee elektromotoren van de Lucid Air Dream Edition leveren 1.111 pk en een koppel 1.390 Nm. De Lucid is zwaarder dan de Tesla, hij weegt zo’n 2.375 kg. In een 0-100 sprint is hij iets langzamer dan een Tesla Model S Plaid, maar met een 0-100 acceleratie in 2,6 seconden is ook deze EV bloedsnel.  

De BMW E39 M5 is in vergelijking met beide EV’s een stuk minder spectaculair, met slechts 394 pk en 500 Nm koppel uit zijn 4,9-liter V8 komt hij niet in de buurt van de EV’s. Echter compenseert hij dit met zijn gewicht, de E39 M5 weegt slechts 1.795 kg.  

Met het vermogen van de EV’s lijkt dit op papier een verloren wedstrijd voor de M5, de mannen van Hagerty hebben hier echter iets op bedacht. De dragrace is zoals gebruikelijk een kwart mijl (400 meter). De EV’s beginnen vanuit stilstand, de BMW mag met 70 mph (113 km/u) de race starten. De BMW heeft dus een groot voordeel ten opzichte van de EV’s. Betaald deze voorsprong zich uit? Je ziet het in de nieuwe video van Hagerty! 

Via: Carscoops

Video: De evolutie van Sedans

author avatar
Jur Redacteur
Student Fontys Hogeschool Journalistiek. Droomt van een Volkswagen T1 Busje

Reageer op deze video

Lamborghini Countach gespot

Lamborghini Countach LPI 800-4 gespot

Dragrace Rivian Hummer

Dragrace, Rivian R1T tegen een GMC Hummer EV