in

De originele Ferrari 330 P4 by Petrolicious

Petrolicious is op de toppen van hun kunnen, de video’s waren al zeer goed maar de laatste weken schrijven ze geschiedenis met de 250 GTO, 312PB en nu de Ferrari 330 P4. Dit is de enige, compleet originele, Ferrari P4 die er nog bestaat en het mag een klein wonder heten dat Petrolicious de auto voor hun camera kreeg. Met zijn lage ontwerp en wulpse lijnen is het een van de mooiste auto’s ooit geproduceerd.

Nadat Ferrari in 1965 en 1966 de prototype klasse in het World Sportscar Championship verloor aan Ford, had Enzo Ferrari maar een doel voor ogen; winnen! Hij gaf opdracht aan Mauro Forghieri om een auto te bouwen die Ford’s machtige 7-liter monsters kon verslaan en Ferrari terug kon brengen naar de top. Het resultaat van Forghieri was de Ferrari 330 P4, een van de beste en mooiste Ferrari endurance raceauto’s aller tijden. De 4.0-liter V12 leverde 450 pk en met een totaalgewicht van 792 kilogram kwam de vermogens-gewichtsverhouding uit op 568 pk per ton.

In 1967 sloeg Ferrari ongenadig hard terug door tijdens openingsronde, de 24 Hours of Daytona, de plekken 1-2-3 te bezetten. Deze race zou bekend komen te staan als “The Revenge of Il Commendatore“. Ford won vervolgens de 12 uur van Sebring maar Ferrari domineerde daarna de 1000 km van Monza. Hoewel de Ferrari 330 P4 dat seizoen geen races meer wist te winnen zou men toch de titel binnenslepen, met 2 punten voorsprong op Porsche.

Dit meesterwerk is eigendom van Lawrence Stroll, een Canadese verzamelaar en vader van coureur Lance Stroll. Nick Longhi, de man aan het woord, is door Stroll ingehuurd om de 330 P4 te prepareren en te besturen. Lucky man!

Video: De originele Ferrari 330 P4

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Toyota doet flauw met Prius record op Nordschleife

Toyota doet flauw met Prius record op Nordschleife

Aston Martin V12 Vantage S Roadster Promo

Aston Martin V12 Vantage S Roadster Promo