in

De Porsche 911 S/T heeft GT3 RS Power zonder vleugels

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel Porsche 911-modellen en ter ere van de 60e verjaardag van de 911 komt er nóg een model bij; de S/T. De naam is geleend van een Porsche die in 1969 gemaakt werd met als doel om de techniek van de raceauto naar de straat te brengen, maar zonder alle aerodynamische overkill.

De moderne S/T volgt hetzelfde recept, zij het met een veel modernere uitstraling. Achterin ligt de 525 pk sterke 4.0-liter atmosferische boxermotor uit de GT3 RS gekoppeld aan die handgeschakelde versnellingsbak met korte overbrengingsverhouding. Er zijn geen grote vleugels behalve een kleine Gurney-flap op de elektrische achterspoiler, die zelfs niet zo hoog gaat als bij andere 911’s.

Het achterwielbesturingssysteem is weggelaten om gewicht en complexiteit te besparen, en de motorkap, voorspatborden, rolkooi, achterste stabilisatorstangen en onderpaneel zijn allemaal gemaakt van koolstofvezel. De wielen zijn center-lock en magnesium, het glas is verdund en zelfs de batterij is op dieet geweest en bestaat nu uit een lichtgewicht lithium-ion-eenheid. Combineer dit alles met de slanke carbon kuipstoelen en de 911 S/T wordt de lichtste 911 productieauto van dit moment met een rijklaar gewicht van 1.380 kg.

Dat is een kleine 40 kg lichter dan een handgeschakelde 911 GT3 Touring, eveneens een 911 gestript van zijn vleugels. Maar niet zo licht als de 911 R, wat ook een gelimiteerd model was met de krachtbron van een GT3 RS, maar dan zonder vleugels. Kortom, zo’n uniek concept is de 911 S/T niet, hij is met een gelimiteerde oplage van 1963 stuks alleen erg zeldzaam en prijzig.

Video: Porsche 911 S/T nader bekeken

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Audi RS3R MTM

Audi RS3R krijgt 653 pk van MTM

Onboard Aston Martin DBR9 Le Mans

Onboard bij de Aston Martin DBR9 op Le Mans