in

Debutant wint eerste NASCAR-race op stratencircuit!

Wie denkt dat NASCAR alleen maar op Ovals racen en niet in de regen, heeft het mis. De National Association for Stock Car Auto Racing racet een paar keer per jaar op ‘normale’ circuits en in 2020 werd tijdens de Roval 400 voor het eerst gebruik gemaakt van regenbanden. De populaire raceklasse ontwikkeld zich de laatste jaren tot een steeds completere raceklasse, waarbij niet alleen linksom wordt gereden als het droog is.

Afgelopen weekend stond er weer iets nieuws op het programma voor NASCAR, de allereerste race op een stratencircuit. In down town Chicago werd een stratencircuit uitgezet waar 37 coureurs in de NASCAR Cup Series de strijd aangingen. Daaronder waren twee debutanten, voormalig F1-coureur Jenson Button en V8 Supercars-coureur Shane van Gisbergen.

Laatstgenoemde is drievoudig kampioen in de V8 Supercars en winnaar van de prestigeuze Bathurst 1000. De auto’s in het Australische kampioenschap zijn enigszins vergelijkbaar met een NASCAR en dat maakte Van Gisbergens one-off race met het Trackhouse Project 91 Team erg interessant. Maar wat Shane in de auto deed was ongekend.

Van Gisbergen werd de eerste NASCAR-coureur die zijn debuutrace in de Cup Series won sinds 1963. Dat is een prestatie die 60 jaar niet is voorgekomen en van Gisbergen deed het in stijl. De Nieuw-Zeelander lag vijfde met nog vijftien ronden te gaan, derde met nog tien te gaan, toen tweede met nog acht ronden op het bord en passeerde vijf ronden voor de finishvlag Justin Haley om de winst naar zich toe te trekken.

Trackhouse’s Project 91 is bedoeld om sterren uit andere vormen van autosport een kans te geven in de NASCAR Cup Series. Kimi Raikkonen heeft al twee keer deelgenomen met deze auto en nu heeft van Gisbergen de eerste zege behaald voor de #91 Chevrolet Camaro.

Video: NASCAR 2022 – Grant Park 220 Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Politie vordert rijbewijzen Audi- én Mercedes-bestuurder in

Politie vordert rijbewijzen Audi- én Mercedes-bestuurder in

Conor Moore Austrian Grand Prix

Conor Moore’s Austrian Grand Prix Impressions zijn weer hilarisch