in

Deze Nissan Silvia S14 maakt gebruik van een schreeuwende V12

De Toyota Century is de enige Japanse productieauto die ooit een V12-motor heeft gebruikt. De motor is een aantal keer in een Toyota Supra gemonteerd en D1NZ-drifter Jaron Olivecrona vond dat de motor ook wel geschikt was voor zijn Nissan S14 Silvia.

De 1GZ-FE is standaard een wat luie 5.0-liter twaalfcilinder met 312 pk, niet geschikt dus voor in een driftauto. Olivecrona schakelde daarom de hulp in van Nelson Hartley, van Hartley Engines & Motorsport. Toevallig de broer van Toro Rosso-coureur Brendan Hartley.

Het bovenste gedeelte van de V12 is nu voorzien van een zwaar bewerkte cilinderkop met volledig op maat gemaakte zuigers, kleppen en nokkenassen. Bovenop de twaalfcilinder zitten twaalf individual throttle bodies, eveneens zelf ontworpen en gemaakt door Hartley. De uitlaatgassen verlaten het blok via een prachtig spruitstuk dat uitmond in vier uitlaatpijpen onder de achterbumper.

De krachtbron levert nu een gezonde 710 pk en 850 Nm koppel met een redline van 10.000 tpm. Dat atmosferische vermogen gaat via een TTi 5-speed sequentiële versnellingsbak naar de 18-inch Weds Kranze Bazreia met Tri-Ace semi slicks.

Na het lezen van deze prachtige specificaties rest ons nog maar één ding, je doorverwijzen naar onderstaande video waarin Jason de Hartley V12 de toerenbegrenzer injaagt. Mocht nog een uitgebreide reportage willen lezen over deze Nissan Silvia S14 V12, neem dan eens een kijkje bij Speedhunters.

Video: Nissan Silvia S14 V12

Deze Nissan Silvia S14 maakt gebruik van een schreeuwende V12

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *