in

Dit is de eerste Koenigsegg Jesko op Nederlands kenteken

Sjoerd van Stokkum heeft weer een primeur te pakken! Hij mag namelijk meerijden met de eerste Koenigsegg Jesko op Nederlands kenteken; X-499-ZL.

De Koenigsegg Jesko staat bij Esser Automotive, de BeNeLux dealer van Koenigsegg, en is het zesde exemplaar dat gebouwd is door de Zweedse fabrikant. Deze Jesko is voorzien van alle mogelijk opties en heeft een catalogusprijs van €3.524.707,- waarvan €150.356 aan BPM. Best een dure auto dus, maar een koopje voor de vermogende eigenaar want die kocht niet alleen deze Jesko, maar ook nog een Jesko Absolut.

De Absolut is een speciale uitvoering van de Koenigsegg Jesko, puur gericht op topsnelheid en op het behalen van meer dan 500 kilometer per uur. De Absolut heeft een iets langere achterkant en de enorme achtervleugel ontbreekt, waarvoor in de plaats twee kleine vleugels zijn geplaats voor extra stabiliteit. De Jesko Absolut is nog een stukje duurder en kost 4,5 miljoen euro. Die auto is nog niet klaar, maar komt wel naar Nederland.

Terug naar de groene Jesko in deze video. Sjoerd neemt je mee langs alle details van deze waanzinnige hypercar, die uitgerust is met een 5.0-liter twin turbo V8-motor welke op E85 een vermogen van 1.600 pk produceert. De krachtbron is gekoppeld aan Koenigsegg’s eigen Light Speed Transmission (LST), een revolutionair negentraps transmissiesysteem dat supersnelle schakeltijden mogelijk maakt. Daarmee sprint de Jesko in 2.5 seconden naar 100 kilometer per uur.

Omdat het weer niet ideaal was en de Koenigsegg pas net op kenteken staat mocht Sjoerd niet zelf rijden, al gaat dat in de toekomst misschien nog wel gebeuren. Het is echter al uniek om mee te mogen rijden met de Jesko en de twin turbo V8-motor te horen sissen en brullen.

Video: De eerste Koenigsegg Jesko op Nederlands kenteken

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Onboard bij de Ferrari 550 GTS op Le Mans

Onboard bij de Ferrari 550 GTS op Le Mans

Spectaculaire achtervolging van ontvoerder in BMW

Spectaculaire achtervolging van ontvoerder in BMW