in

Dit is de nieuwe GR010 Hybrid Le Mans Hypercar van Toyota

Toyota heeft als eerste fabrikant hun Le Mans Hypercar gepresenteerd voor het FIA World Endurance Championship; de GR010 Hybrid.

De Toyota wordt aangedreven door een 3,5-liter twin turbo V6-motor, aanzienlijk groter dan de 2,4-liter die gebruikt werd in de oude TS050 LMP1. Naast de verbrandingsmotor is er een hybride systeem op de vooras welke 270 pk levert. Het totale vermogen van de auto is gelimiteerd op 680 pk, veel minder dan zijn geavanceerde voorganger die rond de 1.000 pk had.

Vergeleken met de oude TS050 LMP1-auto is de GR010 Hybrid 250 mm langer, 100 mm breder en 100 mm hoger. Hij is daarnaast met 1.040 kg ook nog eens 160 kg zwaarder. Om kosten te besparen mogen auto’s die uitkomen in de Le Mans Hypercar-klasse over slechts één aerodynamische configuratie beschikken. Alleen de achtervleugel mag aangepast worden. Er is dus geen speciale high speed of low speed aerodynamica meer.

Vooralsnog is Toyota de enige deelnemer in de nieuwe LMH-klasse. Peugeot komt pas in 2022 met een auto, Aston Martin heeft haar project voor onbepaalde tijd uitgesteld en Scuderia Glickenhaus heeft alleen nog maar schetsen laten zien. We kunnen dus (nog) niet zeggen dat de nieuwe Hypercar-klasse een succes is.

Toyota gaat in 2021 twee GR010 Hybrids inzetten, #7 met Kamui Kobayashi, Mike Conway en Jose Maria Lopez, terwijl Sebastian Buemi, Kazuki Nakajima en Brendon Hartley de # 8 zullen besturen. Oh, en die straatlegale variant komt er nog wel een keer aan.

Video: Toyota GR010 Hybrid Le Mans Hypercar

Dit is de nieuwe GR010 Hybrid Le Mans Hypercar van Toyota

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *