in

Dit is hoe een beschermde cockpit in F1 eruit kan zien

Naar aanleiding van het dodelijke ongeluk van Justin Wilson, en vorig jaar van Jules Bianchi, hervat de FIA volgende maand het onderzoek naar een betere bescherming van de cockpit voor Formule-auto’s.

Sinds de ongevallen met Henry Surtees op Brands Hatch in 2009 en Felipe Massa op de Hungaroring een week later, heeft de FIA diverse uitvindingen getest. Het bleek echter lastig om een passende oplossing te vinden, straaljager koepels beschermen weliswaar de coureur maar vermoeilijken ook het uitstappen van een coureur als auto’s half onder de bandenstapel staan of als een andere auto er bovenop ligt.

Ook de optie om een soort rolkooi om de coureur heen te zetten bleek na onderzoek geen gewenst effect te hebben, doordat het zicht van de coureurs te veel werd beperkt. Onderstaand concept komt van Mercedes-Benz af en heeft de steun van diverse teams, dit is één van de uitvindingen die volgende maand getest zal worden.

FIA-wedstrijdleider Charlie Whiting is ervan overtuigd dat de maatregel van beschermde cockpits er vroeg of laat hoe dan ook zal komen. Uiteraard is iedere dode er één te veel, maar Formule-auto’s moeten wel Formule-auto’s blijven vinden wij. Wat is jullie gedachte hierover?

Video: Beschermde cockpit F1

Eerdere test met een koepel

  • Mr. Autostrada

    Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter
  1. Dat elke dode er een te veel is dat staat als een paal boven water.
    Maar formule auto’s zouden open moeten blijven en hopelijk komt er niet zoiets als wat Mercedes nu wil testen.

    De meerderheid van coureurs die in formule auto’s rijden ongeacht welke raceklasse zijn hier geen voorstander van. En nog belangrijker is misschien wel dat coureurs weten dat er tijdens het racen altijd de kans bestaat dat er iets vreselijks kan gebeuren zoals we de afgelopen jaren hebben kunnen zien. Dat feit is toch ook wel een beetje wat er bij hoort met racen in open auto’s en dat al deze mannen en vrouwen in mijn ogen ondanks dat gevaar superhelden zijn. Ik bedoel maar… je crasht met een dikke 300km/h en meestal stapt je de dag erna gewoon weer in.

    Ciao…!!

Reageer op deze video